M och C har starkast stöd bland landets väljare. Foto: TT

C och M de mest populära regeringspartierna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Centerpartiet är de två partier som klart flest väljare vill se i ett regeringssamarbete. Det visar en ny undersökning från Novus, som SVT har tagit del av.

Den visar också att mer än var fjärde väljare vill att Sverigedemokraterna ska ingå i ett regeringssamarbete.

Novus har ställt en öppen fråga till drygt 1.000 personer om vilka partier man vill se i ett regeringssamarbete. Det har varit fritt att ange alla de partier man vill ska ingå i en regering. Här hamnar Moderaterna och Centerpartiet i topp, med vardera 47 procent. Socialdemokraterna hamnar först på tredje plats, där endast 41 procent av väljarna vill att partiet ingår i ett framtida regeringssamarbete.

LÄS MER: Förtroendet för Anna Kinberg Batra rasar

– Centerpartiets starka stöd är inte så förvånande. Däremot kan Moderaternas starka stöd se överraskande ut, särskilt med Anna Kinberg Batras mycket låga förtroende, och partiets tappade stöd i opinionen. Men det förklaras sannolikt av att de ändå har en färsk historik av att vara ett regeringsparti, och att en bred majoritet av Sverigedemokraternas sympatisörer ser moderaterna som ett givet regeringsparti, säger Torbjörn Sjöström, VD för Novus.

Oväntad utveckling

Om vi jämför med hur det såg ut inför förra riksdagsvalet ser utvecklingen ganska dramatisk ut. I juni 2014 gjorde Novus samma undersökning. Då var Socialdemokraterna, med 48 procent, klar etta bland alla riksdagspartier. Tvåa var Miljöpartiet, med 41 procent. Trea var Moderaterna, där endast 35 procent av väljarna ville se partiet i en regering.

LÄS MER: Analys: Socialdemokraterna vill styra med Liberalerna och centerpartiet

– Det är på ett sätt förvånade att det bärande regeringspartiet har så svagt stöd, men förtroendet för statsministern är rekordlågt och förtroendet för politiken i allmänhet ser ut att vara på väg nedåt. Vi kan även se att Sverigedemokraterna, som ser sig som ett tredje block, nästan inte alls stödjer Socialdemokraterna i regeringsställning, säger Torbjörn Sjöström.

”MP har störst problem”

Vid sidan av Centerpartiet är Sverigedemokraterna den stora vinnaren jämfört med hur det såg ut inför valet 2014. Då låg partiet sist bland riksdagspartierna, och endast 13 procent ville ha med Sverigedemokraterna i en regering. I dag är den siffran uppe i 27 procent.

Samtidigt är det lätt att peka ut den stora förloraren: Miljöpartiet. Inför valet var Miljöpartiet det näst populäraste regeringspartiet. I dag delar partiet sistaplatsen med Vänsterpartiet, på bara 21 procent.

– Miljöpartiet är nog det parti som har störst problem just nu. De ligger farligt nära riksdagsspärren, har en mycket liten grupp kärnväljare och har behövt göra kraftiga kompromisser på bekostnad av att sitta i regeringen, säger Torbjörn Sjöström.

LÄS MER: Miljöpartiet slår ifrån sig kritiken: ”Inte en korrekt beskrivning”

Fakta: Så gjordes Novus undersökning

Novus undersökning genomfördes via webbintervjuer i Novus Sverigepanel. 1.003 personer i åldrarna 18-79 år har intervjuats under perioden 25-30 maj.

Frågan som ställdes löd: ”Av dagens riksdagspartier, vilka partier vill du se i ett regeringssamarbete?”

De som svarade kunde välja fritt bland alla partier, det gick alltså att kryssa i så många partier man själv önskade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.