Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledare, tycker att rektorernas utsatthet kommit lite i skymundan till lärarnas. Arkivbild. Foto: TT

Var tredje rektor har blivit hotad

Uppdaterad
Publicerad

I de allra flesta fall är det en elev som varit våldsam. En rektor berättar om hur han vid en skolavslutning överfölls av en narkotikapåverkad elev.

– Det var rätt surrealistiskt. Jag hann knappt förstå vad som hände. Två av mina medarbetare hade följt efter eleven in i rummet och lyckades övermanna honom, säger rektorn till Chef & Ledarskap.

Hoten, däremot, kommer oftast från föräldrar och handlar om att anmäla till Skolinspektionen, hänga ut rektorn i medier eller att skada anhöriga.

”Du har ju barn själv, det är lätt för mig att ta reda på var du bor”, sade en förälder till en av rektorerna i undersökningen.

Riskerar hamna i skymundan

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledare, tycker att rektorernas utsatthet kommit lite i skymundan.

– Det finns en risk att huvudmännen ser rektorerna främst som arbetsgivarens representanter och inte tänker på att de faktiskt också är arbetstagare, säger hon till tidningen.

I undersökningen tillfrågades 1.000 rektorer på högstadie- och gymnasieskolor. 52 procent av dessa svarade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.