Foto: TT

Våra husdjur lider av tandproblem

Uppdaterad
Publicerad

Tandlossning drabbar inte bara oss människor, det är också ett ökande problem för våra hundar och katter. Veterinärer som SVT har talat med uppskattar att en klar majoritet av alla hundar över fem år i Sverige, lider av tandproblem. Värst drabbas de små raserna.

Trots att det kan vara besvärligt att borsta tänderna på djuren så är det nödvändigt för att undvika tandsjukdomar. Kraftig tandsten kan leda till inflammationer i tandköttet och tandlossning. I värsta fall kan bakterier från inflammationen spridas med blodet och skada inre organ.

Småhundar drabbas värst

Småhundar drabbas mycket oftare av tandsjukdomar än stora hundar. Kanske får de mat med mindre tuggmotstånd och mer godis, men aveln är också en orsak.

– När små raser avlats fram har käkben och tänder inte hängt med i utvecklingen, förklarar veterinär Eva Molin. Käken är mindre och tänderna lite för stora. Det gör att det blir trångt för tänderna som inte får så mycket vävnad runt roten som en stor tand.

Det är alltså extra noga med att borsta småhundars tänder. Lätta rörelser med en liten, mjuk tandborste utan tandkräm är vad som krävs.

Kan bli dyrt

Det kan vara svårt att veta om hunden lider av tandvärk. Hundar gör nämligen allt för att dölja smärta och svagheter, ett uråldrigt beteende för att inte mista sin plats i flocken. Katter visar ännu mindre att de mår dåligt. Oftast är dålig andedräkt, rött eller blödande tandkött och ovilja att man rör vid munnen, tecken på tandproblem. Men det kan också tyda på tandvärk om hunden eller katten kliar sig ovanligt mycket eller börja slicka på saker eller på sig själv mer än vanligt.

Går det så långt att tänder behöver dras ut på djuret, kan det bli riktigt dyrt för djurägaren. Det kan handla om tusentals kronor som försäkringsbolagen inte ersätter. Bolagen anser att djurägaren ska förebygga tandproblem genom god skötsel och ersätter bara tandskador som till exempel att hunden biter sönder en tand.

Tandproblem även förr

Troligen har hundar lidit av tandsjukdomar även tidigare men vi är bättre på att upptäcka det idag.

– Våra hundar blir äldre och vi har dem närmare oss idag än förr. Vi har småhundar i famnen och märker om de luktar illa ur munnen till exempel, säger veterinär Eva Molin.

Även tekniken och kunskapen hos veterinärer har blivit bättre de senaste åren. Idag röntgas tänderna djuren för att hitta tandproblem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.