Centerväljarna oväntat positiva till Peter Hultqvist. Foto: TT

Varannan C-väljare tycker det var rätt att behålla Hultqvist

Uppdaterad
Publicerad

Trots den misstroendeförklaringen går försvarsminister Peter Hultqvist hem hos delar av oppositionen. Stödet för Peter Hultqvist är oväntat stort bland centerväljare. Hela 46 procent tycker att det var rätt av Stefan Löfven att låta Hultqvist sitta kvar, det visar en ny SVT/Novus-undersökning.

– Det som jag tyckte var intressant var skillnaden mellan Moderaterna och Centern, det är en signifikant skillnad. Nästan varannan centerpartist tyckte att det var rätt medan det bland moderater bara var 24 procent. Det visar på en klyfta i Alliansen, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

På uppdrag av SVT Nyheter frågade Novus 1.488 svenskar om de tyckte att statsminister Stefan Löfven gjorde rätt eller fel i att behålla Peter Hultqvist som försvarsminister.

LÄS MER: Alliansen går vidare med planerna om en misstroendeomröstning mot försvarsminister Peter Hultqvist

Endast var femte C-väljare vill fälla

Stödet för Löfvens agerande är stort både bland befolkningen i stort, 46 procent, och bland socialdemokratiska sympatisörer, 84 procent. Förvånande nog även hos centerväljare.

Nästan hälften av dessa, 47 procent, tycker att Löfven gjorde rätt som lät Hultqvist sitta kvar. Endast 22 procent tycker att statsministern gjorde fel. Bland moderatsympatisörer är förhållandet nästan det motsatta.

– Moderatväljare är mer stridslystna än vad centerväljare är. Det är en konsekvens av hur det politiska lanskapet har delats upp sedan flyktingkrisen, säger Torbjörn Sjöström.

LÄS MER: Partikollegor lanserar hashtag för att stötta Hultqvist

Lööf: ”Inte lika självklart”

Det finns också indikationer på att Centerns partiledningen delar gräsrötternas känslor. Annie Lööf berättade för TV4 att det var långtifrån självklart att väcka misstroendevotum mot Hultqvist.

– Från Centerpartiets perspektiv så medger vi att just Peter Hultqvist har vi haft en diskussion om, för att det är inte lika självklart som Anders Ygeman och Anna Johansson, sa Annie Lööf (C) till TV4.

Under torsdagskvällen kom ytterligare ett uttalanden. En källa med central insyn i Centerpartiet sa till TT att ”Man kanske inte ska vara helt säker på att frågan om misstroende kommer att väckas i riksdagen.”

LÄS MER: Källor: Alliansen försöker dra sig ur

Skillnaden mellan C- och M-väljare markant när det gäller stödet för Peter Hultqvist (S). Foto: SVT

Ingen självklar vinnarfråga för Alliansen

SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson tycker att det mest intressanta med Novus-undersökningen är det breda stöd Hultqvist får bland befolkningen i stort. 

– Det är inte en självklar vinnarfråga för Alliansen att fortsätta driva kravet på Hultqvists avgång, säger Mats Knutson.

LÄS MER: Analys: Alliansen har plötsligt hamnat i ett besvärligt läge

SD mest kritiska

Lägst stöd för Hultqvist finner man föga förvånande bland personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna, där 56 procent tycker att Stefan Löfven gjorde fel när han behöll Hultqvist.

Undersökningen visar också att stödet för Hultqvist är högst bland de äldre befolkningsgrupperna. 63 procent av de tillfrågade mellan 65 – 79 år tyckte att det var rätt att låta försvarsministern sitta kvar. Motsvarande siffra bland 18 – 29åringar var bara 35 procent, men då svarade också 43 procent av dessa ”vet ej”.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Vissa siffror i texten har ändrats efter att fler intervjusvar har inkommit till Novus.

FAKTA: SÅ GICK UNDERSÖKNINGEN TILL

Undersökningen genomfördes genom webbenkäter i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, på uppdrag av SVT med 1.488 svarande personer från ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år, den 27 juli 2017.  Andelen svarande är statistiskt säkerhetsställd när det gäller C- , M -, S-, L- och SD- väljare. Dock var andelen svarande KD-väljare få vilket gör siffrorna osäkra. Det är dock väntat att KD och M har liknande uppfattning. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.