Foto: TT

Varannan hund är tjock

Publicerad

Orolig för du lagt på dig ett par kilo på semestern? Det är inte bara människor som drabbas av att ha förätit sig på glass i sommar. Även hälften av alla hundar lider av övervikt.

På Smådjurskliniken i Uppsala är det ett högt tryck på telefonlinjen. Men det är inte förrän hund och ägare besöker djursjukhuset som de får det svart på vitt.

– Det är inte många som upptäcker det själva utan det är först när de söker sig hit för något annat som vi uppmärksammar dem på att hunden är överviktig, säger Martin Almström, foderbutiksansvarig.

Övervikt är ett av de största hälsoproblemen för våra husdjur och det leder, precis som hos människor, ofta till problem som till exempel diabetes, ledproblem och hjärtsjukdomar. Även katter drabbas av övervikt men eftersom hundar är mer stillasittande drabbas de oftare.

Maten problemet

Men det är inte bara brist på motion som är problemet, utan även den lilla kakan som vovven får göra vacker tass för. Det motsvarar samma kalorimängd som när du ger dig själv en stor hamburgare. Och att hunden inte gillar sitt foder är inte en ursäkt, tycker Martin Almström.

– I stället för att försöka fjäska med annat, försök att hitta ett foder som hunden tycker om. I dagsläget finns det så många att välja på så det brukar gå.

Fakta: Övervikt hos katter och hundar

Visa
  • För en hund som väger tio kilo motsvarar en kaka lika mycket (i kalorier) som en hamburgare eller en chokladkaka för en människa. För samma hund motsvarar 25 gram ost 2,5 hamburgare eller 1,5 chokladkaka.
  • För en katt som väger fem kilo motsvarar 25 gram ost 3,5 hamburgare. Ett glas mjölk motsvarar 4,5 hamburgare eller fem chokladkakor.
  • Som belöning mellan måltider är ett bra tips att använda djurets vanliga torrfoder. Annars finns det kalorisnålt djurgodis att köpa. Många hundar tycker också om grönsaker, till exempel morötter att gnaga på.
  • För att hålla vikten behöver större hundar minst en timmes promenad per dag. För att bli av med de extra kilona är simning en väldigt bra motionsform för hundar som gillar vatten.

Källa: Smådjurskliniken på Universitetsdjursjukhuset (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer