• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Genrebild. Jurister, naturvetare och medicinare är de ”studentgrupper” som upplever sig må sämst. Foto: Anders Wiklund/Lise Åserud/NTB scanpix/TT

Varannan student upplever psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan bland studenter är oroväckande och varannan student upplever ängslan, oro eller ångest, enligt Folkhälsomyndighetens nya sammanställning.

– Det kan enligt olika studier få allvarliga konsekvenser för framtiden, säger Regina Winzer, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Hur ska jag hitta bostad? Kommer jag ha råd med mat? Hur ska jag hinna med att träna när jag har tenta om en vecka? För många är inte studentlivet en dans på rosor och att börja plugga på högskola eller universitet kan vara det första riktiga klivet ut i vuxenvärlden, där frågor som ekonomi, flytt och ny bostad plötsligt kan bli aktuella.

Yrkesverksamma upplever sig friskare

I en ny sammanställning som bygger på information från ”nationella folkhälsoenkäten”, har varannan student uppgett besvär av ängslan, oro eller ångest.

– Vi vet däremot inte om det har skett en ökning av dessa besvär över tid. För att kunna uttala sig om detta krävs det återkommande nationella undersökningar av studenters hälsa och livsvillkor, säger Regina Winzer, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Jämför man med de som jobbar är det bara var tredje som har samma symtom.

– För många är det en stor omställning när de ska börja plugga, de kanske flyttar hemifrån, lämnar en trygg miljö och känner sig oroliga för framtiden. De kan till exempel vara oroliga för arbetsmarknaden, som i dag ofta handlar om osäkra anställningar. Dessutom innebär studentlivet många gånger svårigheter att hitta ett boende och en otrygg ekonomisk situation, säger Regina Winzer.

Menar att studenthälsan har viktig uppgift

Folkhälsomyndigheten menar att universitet och högskolor kan pröva att ta ett samlat grepp för att minska den psykiska ohälsan bland studenter och låta sig inspireras av internationella nätverk för hälsofrämjande universitet.

– Saker som kan vara bra att göra är att se till att universitet och högskolor kan pröva att förändra studiemiljön så att tentorna inte kommer samtidigt. Vidare är det viktigt att campus är utformat hälsofrämjande med möjlighet till kulturella och fysiska aktiviteter och att studenthälsovården har tillräckliga resurser.

– Psykisk ohälsa bland studenter, kan enligt olika studier, få allvarliga konsekvenser för framtiden i form av studieavbrott, sämre yrkesberedskap, mindre engagemang och mindre professionalitet i yrket säger Regina Winzer, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Även Ungdomsbarometerns undersökning, som är gjord på uppdrag av Sacos studentråd, visar att varannan student har upplevt psykisk ohälsa. Den visar att kvinnor mår sämre än män. Jurister, naturvetare och medicinare är de ”studentgrupper” som upplever sig må sämst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.