Alliansledarna. Foto: TT

Vårbudget: Löften för fem miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger vallöften för 2015 på fem miljarder i vårpropositionen. Eventuella ytterligare reformer presenteras till sommaren.

Regeringen har tidigare sagt att det finns ett utrymme på uppemot sju miljarder för reformer 2015. Fem miljarder är redan intecknade för bland annat satsningar i skolan. Men regeringen tänker, enligt statsministern, vänta till i sommar med att tala om vad de resterande två miljarderna skulle kunna gå till.

– Vi kommer förmodligen att behöva göra lite mer med försvaret givet situationen med Ukraina och Ryssland. Och det kan bli någon reform till, men väldigt begränsat, sade Fredrik Reinfeldt vid ett besök på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.

Val 2014

Den ekonomiska vårpropositionen som presenteras på onsdagen lägger tillsammans med valmanifestet i augusti grunden för Alliansens valrörelse. Oppositionspartierna kommer med sina alternativ till ekonomisk politik i slutet av april.

– Det är en förhoppning att det ska vända när oppositionen nu måste klargöra hur deras alternativ ser ut, säger Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton.

Han anser att oppositionen hittills fått tala om alla sina satsningar utan att pressas på hur de ska betalas.

– Nu är godisfesten över och nu kommer räkenskapens dag för oppositionen när de lägger fram sina budgetmotioner, säger Hamilton.

Inga skattesänkningar

Så sent som vid årsskiftet infördes regeringens femte jobbskatteavdrag. Strax därefter annonserade statsminister Fredrik Reinfeldt ett ”omslag” i den ekonomiska politiken. Om Alliansen vinner valet blir det inga fler breda skattesänkningar de närmaste åren. Underskottet i de offentliga finanserna ska bort och alla reformer ska finansieras ”krona för krona”, med skattehöjningar eller besparingar.

Den linjen har oppositionen inte några invändningar emot. Socialdemokraterna har under vintern attackerat Reinfeldt och finansminister Anders Borg för underskottet i de offentliga finanserna, som enligt Ekonomistyrningsverkets prognos blir 87 miljarder i år.

Inför vårpropositionen har regeringen skrapat ihop ett reformutrymme på knappt sju miljarder kronor för 2015 genom att avisera höjd skatt på alkohol- och tobak, höjd fordonsskatt och minskad avdragsrätt för privat pensionssparande.

De pengarna betalar vallöften om framförallt skolan och lärarsatsningar, men även till exempel cancervård och lägre sjuklönekostnader för småföretag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet