Live

Så blir årets vårbudget

Regeringens vårproposition för 2022 lämnas till riksdagen i dag. Följ SVT Nyheters direktrapport under dagen.

Regeringens vårproposition för 2022 lämnas till riksdagen i dag. Följ SVT Nyheters direktrapport under dagen.

Vårbudgeten 2022

Pinnat inlägg

Rapporteringen om regeringens vårbudget har gått in i ett lågintensivt läge. Men du kan fortsatt följa debatten från riksdagen i spelaren ovan.

Pinnat inlägg

M kommenterar regeringens budget

Elisabeth Svantesson (M) lyfter liksom Sverigedemokraterna påskhelgens upplopp i flera städer och riktar i samband med det kritik mot Socialdemokraterna för att man misslyckats med att skydda medborgarna och skapa ett tryggt samhälle.

– När det gäller polisen är det uppenbart att de behöver fler verktyg. Men de behöver främst bli fler. Vi vill satsa på polisernas villkor så man stannar kvar i yrket och vill bli polis. Dessutom ska vi se till att ha fängelsestraff som lagför de här personerna. De ska inte gå hem, de ska sitta i fängelse, säger Svantesson (M) i en intervju till SVT efter presskonferensen.

Svantesson kommenterar på pressträffen också ekonomin och säger att det är ett osäkert läge med många utmaningar, framförallt för svenska hushåll.

– Just nu sätts väldigt många under press och man blir också relativt sett fattigare när inflationen tar fart.

Det är positivt med satsningar på försvaret, anser M.

– Här är det bra att vi nu är överens i försvarsberedningen om mer resurser. Moderaterna har varit pådrivande för mer pengar här och nu men också framöver. Nu är Socialdemokraterna med på tanken att Sverige måste komma upp i Natostandard, de vill inte säga när, vi tror det kommer behövas fram till 2025 men jag är glad att fler partier är med på den banan.

För lite pengar till polisen i regeringens vårbudget menar SD

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt Inleder pressträffen med att börja prata om helgens upplopp på flera platser i Sverige.

– Jag kan konstatera från vår horisont att regeringens tillskott till polismakten är två miljoner kronor i den här budgeten, säger Sjöstedt och kallar det i perspektiv till en statsbudget för "kaffepengar".

När det gäller garantitillägget menar Sjöstedt (SD) att det finns problem med regeringens förslag.

– Går det att bli överens i oppositionen för att presentera ett bättre förslag? Jag hoppas det, där är vi inte än men jag hoppas det.

V: Nödvändigt med ett pensionstillägg

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ali Esbati kommenterar regeringens vårdbudget.

Han säger att det för Vänsterpartiet var viktigt att ett förslag om ett pensionstillägg fanns med i vårbudgeten.

Enligt förslaget som nu ligger påriksdagens bord kommer omkring en miljon pensionärer få en förstärkt konomi och för ungefär en halv miljon pensionärer handlar det om 1000 kronor mer i månaden i plånboken.

- Vi menar at det är nödvändigt och viktigt och som ett sätt att hantera de problem som finns i pensionssystemet i dag, säger Esbati.

Foto: SVT

C: Besvikna på regeringens pensionsförslag

Centerpartiet hade velat se större satsningar på förnybar energi och stöd till bönder i regeringens vårändringsbudget.

En springande punkt i budgeten är också det garantitillägg som regeringen förhandlat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Pengarna ska gå till de pensionärer som har det sämst ställt, enligt finansminister Mikael Damberg (S).

- Vi har varit glasklara med att Sveriges mest utsatta pensionärer behöver förbättrade ekonomiska villkor. Men vi är väldigt besvikna över att man valt den här krångliga omvägen via ett nytt tillägg som många kritiserat, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl.

Han vill inte säga något om hur C kommer rösta i slutändan.
(TT)

Foto: Henrik Montgomery/TT

MP: Kommer lägga fram eget budgetförslag

Miljöpartiets språkrör Per Bolund kommenterar regeringens vårändringsbudget. Om partiet suttit kvar i regeringen hade det varit en mer kraftfull klimatpolitik, enligt Bolund.

På frågan om partiet kommer rösta för budgeten ger Bolund inget tydligt svar.

– Framförallt kommer Miljöpartiet lägga fram en egen budgetmotion där vi kommer presentera vår ekonomiska politik. Där kommer det vara tydliga satsningar på framförallt klimatet, där vi måste ta ansvar för den klimatkris vi är inne i.

Om det blir avgörande budgetomröstningar och det står mellan regeringens budgetförslag och något från oppositionen hur röstar ni då?

- Nu har vi precis fått regeringens budget på vårt bord, vi kommer behöva gå igenom och analysera vilka förslag som finns med och vilka som inte finns med. Sen kommer vi också behöva se vilka alternativ som finns i riksdagen, men vi kommer ju lägga fram ett eget grönt budgetförslag.

Foto: SVT

L: "En svag budget av en svag regering"

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för L,
anser att regeringen lagt fram en svag budget.

Han saknar framförallt nya pengar i budgeten för att öka polistätheten och "rejäla tillskott" till skolan. Liberalerna sätter skolan först, säger Persson.

Han tar också upp vad som beskrivs som en kostnadskris på bensin och diesel, kraftigt ökade kostnader för uppvärmning av hus, inflationen som tar fart och samtidigt stänger jätteekonomin Kina ned samhällen på grund av covid-19.

(TT)

Foto: Henrik Montgomery/TT

Forssmed (KD) "Vi kommer samtala med andra partier"

– Passivitetens pris är påtaglig i den här vårpropositionen, säger Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.

Det finns stora behov av stora reformer på arbetsmarknaden, här krävs en helt annan politik, kommenterar Forssmed på Kristdemoktaterna presskonferens.

Han lyfter också vårdköer efter coronapandemin, och menar att de 500 miljoner som regeringen tillskjuter till fler vpårdpersonal är bra.

– Vi ser en situation efter corona som jag tycker är frånvarande i regeringens budget och politik. Det handlar om att vi inte bara kan lägga coronapandmein bakom oss utan också se de ärr och sår det skapat i svenska samhället.

Gällande regeringens förslag om garantitillägg till pensionärer säger Johan Forssmed att Kristdemokraterna kommer titta på möjligheter att hitta andra vägar för att stärka pensionärernas ekonomi. Efter presskonferensen fick han fråga om partiet kommer lägga fram en alternativ budget.

– Vi kommer samtala med andra partier i finansutskottet som är intresserade av att lägga fram förslag som är bättre än regeringen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Elisabeth Marmorstein om regeringens vårbudget

– Det här är en vårbudget präglad av kriget i Ukraina och efterdyningar av pandemin. Det gör att den är mer omfattande än den brukar vara, säger SVT:s politikkommentator Elisabeth Marmorstein, efter finansministern Mikael Dambergs presskonferens.

Var det några överraskningar?
-Nej, det skulle jag inte säga. Imorse kom nyheten att man tillför en halv miljard till mer personal i sjukvården för att möjliggöra fler vårdplatser, det var väl dagens nyhet, säger Marmorstein.

Hon lyfter också att finansministern på presskonferensen berättade detaljer om de 800 miljoner till civila försvaret som riksdagens partier kommit överens om.

– Och här handlar det om att bygga upp skyddsrum, förstärka varningssystem, förstärka försörsjningsberedskap, mer pengar till Säpo, mer pengar till kommunernas krisberedskap och så vidare.

Den stora frågan är vad som kommer hända med förslaget om garantitillägget till pensionärer, enligt Marmorstein:

– Oppositionen diskuterar hur de ska möta detta. Det kräver att man möter det med ett alternativt förslag som är minst lika bra men också att det kan komma på plats ungefär lika snabbt som detta, som ska bli verklighet i slutet av augusti.

2 miljoner mer till polisen

Regeringen höjer anslaget till Polismyndigheten med ytterligare 2 miljoner kronor och Säkerhetspolisen får ytterligare 20 miljoner kronor. SOS Alarm får 25 miljoner kronor mer.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap anslås ytterligare 130 miljoner kronor, enligt vårändringsbudgeten.

Myndigheten för psykologiskt försvar får 10 miljoner kronor till.

1,2 miljarder till en fjärde vaccindos

På presskonferensen räknar Mikael Damberg upp en lång rad redan kända åtgärder, för att mildra de ökade prisernas effekter på hushåll med svag ekonomi – som bland annat ger 124 000 barnhushåll upp till 1 300 kronor mer per månad. Därtill kommer även åtgärder som elpriskompensationen och sänkningen av skatten på bensin och diesel på totalt 1:80 kronor per liter under perioden maj-december.

Pensionärer får också ett garantitillägg enligt vårpropositionen, i linje med regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som ger en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer per månad.

- Tre av fyra som får garantitillägget är kvinnor, säger Mikael Damberg.

Första utbetalningen av tillägget ska ske i augusti 2022.

Regeringens skjuter till 1,2 miljarder kronor för att möjliggöra en fjärde dos covid-19-vaccin. Därtill kommer bland annat 5,8 miljarder för att hantera ökade kostnader för höga sjuklönekostnader.

- Läget är fortsatt osäkert. Det finns en risk för ökad smittspridning, säger Mikael Damberg om pandemiläget, sedan han påpekat att covid-19 inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom, säger Damberg.

Totalt har regeringen skjutit till nästan 600 miljarder kronor i olika pandemirelaterade åtgärder.

-Det är ett astronomiskt stort belopp, säger Mikael Damberg, som tillägger att det möjliggörs av starka statsfinanser.

(TT)