Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svarar Vårdförbundets Sineva Ribeiro på kritiken mot blockaden. Foto: Henrik Norsell/SVT

Vårdblockaden utvidgas: ”Kan hålla på hur länge som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående vårdblockaden utvidgades klockan 16 på måndagen till att gälla ytterligare 29 kommuner efter att ingen lösning nåtts.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har varnat för att det kommer slå mot bland annat äldreomsorgen.

– Att se till att befolkningen får en hälso- och sjukvård, det är politikens och arbetsgivarens ansvar – inte vårt, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

I en riskanalys som SKR lämnat in till medlarna bedömer man att åtgärderna kommer att få ”stor påverkan” inom bland annat äldreomsorgen.

– Troligtvis kommer det här att slå hårdast mot säbo, äldreomsorg och hemtjänst, säger Johan Kaarme, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdsavdelning till TT.

Pressad vård 2024

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger till SVT att den utvidgade blockaden kan komma att påverka personer i behov av vård, men att de inte bär ansvaret för det.

– Vi har ansvaret när vi har patienten framför oss, det ansvaret har vi kvar. Vi är kvar om det händer något med en äldre när jag är inne och behandlar denne i omvårdnad.

– Det är inte vårt uppdrag som legitimerade professionella att se till att det finns resurser för att bedriva den hälso- och sjukvård som behövs och för att kunna anställa de som behövs.

Dyrt att inte möta upp kraven

Tvistefrågorna rör huvudsakligen arbetsvillkor såsom schemaläggning och förkortad arbetstid och det nya varslet berör cirka 5 000 medlemmar inom bland annat elevhälsa och hemsjukvård.

Arbetsgivarna har sedan tidigare sagt att Vårdförbundets krav är för dyra men Sineva Ribeira säger att det även kommer bli dyrt att inte möta upp förbundets krav då man på sikt kommer tappa ännu fler anställda inom vården.

”Kan hålla på hur länge som helst”

Fackets övertids- och nyanställningsblockad inleddes den 25 april och innebär att cirka 63 000 medlemmar inte jobbar övertid i landets regioner samt inom ambulanssjukvården i Storstockholm.

Än finns ingen prognos för när vårdkonflikten kan var löst men enligt Sineva Ribeiro är Vårdförbundet redo att fortsätta blockaden länge.

– Jag kan säga att styrkan i medlemskåren är att den kan hålla på hur länge som helst tills de möter upp våra yrkanden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En förkortning skulle innebära en ökad belastning på medarbetarna” – hör arbetsgivarparten, Sveriges Kommuner och Regioner. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet