Vårdchefen: Sverige har agerat svagt och sent

Uppdaterad
Publicerad

Sena beslut. Brist på riktlinjer, testning och skyddsutrustning. När vårdbolaget Attendo jämför Sverige mot övriga länder i Norden där de är verksamma så är kritiken omfattande.

Attendo är ett av Nordens största privata vård- och omsorgsbolag med hundratals äldreboenden i Sverige, Norge, Finland och Danmark. I en ny rapport jämför de hur länderna hanterat coronakrisen.

– Svenska myndigheters agerande har varit svagt koordinerat och legat steget efter de behov vi sett i verksamheten. I övriga Norden har myndigheterna agerat mer proaktivt och samlat, skriver de.

Coronapandemin

Bland annat lyfter Attendo upp testning och smittspårning som en stor brist. Det dröjde enligt vårdbolaget till i början av juni innan en bred testning kom igång på svenska äldreboenden.

– Det var igång redan i mars i de övriga nordiska länderna. Tester och smittspårning är helt avgörande för att kunna skydda ett äldreboende, säger Martin Tivéus, vd på Attendo.

Infört krav på munskydd

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell beror detta på att kapaciteten inte fanns på plats i ett tidigt skede.

– Kapaciteten var tvungen att prioriteras och då var det viktigaste man kunde göra att se till att smittan inte kom in i sjukvården, säger Tegnell.

Attendo deltog i en studie med Karolinska universitetssjukhuset som visade att 7 procent av personalen på 30 av deras äldreboenden var smittbärare trots att de var symptomfria, därför har de infört krav på att all personal ska bära munskydd och visir hela tiden på arbetet.

– Vi ser det som oerhört viktigt, det har man jobbat med i de övriga länderna sedan tidigt i pandemin, säger Marin Tivéus.

Upp till varje verksamhet

Men detta är inte ett krav från Folkhälsomyndigheten.

– Här måste alla verksamheter göra sina egna bedömningar, jag har inga åsikter just nu om hur stora skillnader det skulle göra, säger Anders Tegnell.

Men även Attendos verksamheter har drabbats hårt av pandemin. Som mest hade de 160 samtida fall på sina boenden i Sverige bekräftade fall av covid-19.

Vad hade ni själva kunnat göra annorlunda?

– Det är en fråga jag ställt mig många gånger. Vi har justerat våra åtgärder löpande och vi vet nu att det är viktigt att begära testning tidigt och att personalen är skyddad och utbildad, säger Martin Tivéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet