Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tegnell om besöksförbudet på äldreboenden Foto: SVT

Besöksförbudet på äldreboenden hävs – trots ökad smitta

Uppdaterad
Publicerad

Den första oktober tas besöksförbudet på speciella boenden bort – ett beslut man håller fast vid trots att smittspridningen nu ökar i Sverige.

– Nu går det mycket väl att ha besök på äldreboenden, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

Regeringen har beslutat att besöksförbudet på äldreboenden slutar gälla från den första oktober. De anser att smittoläget i Sverige är såpass stabilt att detta är möjligt. Under torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten rapporterades dock att smittspridningen i Sverige långsamt är på uppgång igen.

Mer jämställda

Hur resonerar ni kring att ta bort besöksförbudet trots en ökad smittspridning?

– Vi har gjort den bedömningen i de underlag som vi har att det inte längre är rimligt att ha ett allmänt nationellt besöksförbud. Men det betyder fortsatt att man behöver vara försiktigt när det gäller kontakt med äldre, säger Irene Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

– Men vi ser inte ett behov att att särskilja vissa personer och helt förbjuda besök hos de på särskilda boenden. Utan att de ska bli mer jämnställda med andra äldre som bor i ordinärt boende, avslutar Irene Nilsson Carlsson.

Råd och regler

Anders Tegnell säger att det inte finns något speciellt tal för när smittspridningen ökat så pass mycket att restriktionerna behöver skärpas.

– Vi kommer följa den här situationen noggrant, vår bedömning så här långt är att i den situation vi befinner oss nu så går det mycket väl att ha besök på äldreboende förutsatt att man gör det utifrån de råd och regler som kommer från myndigheterna , säger Anders Tegnell.

Unga och smittspridning

Anders Tegnell kommenterar även läget för yngre målgrupper:

– Vet man om att man har varit på en fest, arbetsplats eller skola där det finns smittspridning finns det ytterligare skäl att inte besöka sina äldre släktingar, säger Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet