Forskaren Emma Frans: Möjligt att åtgärder som besöksförbud på äldreboenden kommer att återinföras. Foto: Johan Nilsson, TT / SVT

Emma Frans om den ökade smittspridningen: ”Det är ganska väntat”

Uppdaterad
Publicerad

Den nedåtgående trenden av coronasmittade har brutits och det förs nu diskussioner om familjekarantän i Region Stockholm om smittan forsätter att öka.

– Det är ganska väntat. Vi har gått tillbaka till en mer ordinarie undervisning och det är fler personer som går tillbaka till jobbet efter sommaren. Den stora frågan är ifall den här uppgången kommer fortsätta, säger Emma Frans, forskare, till SVT:s Morgonstudion.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, berättade i gårdagens Aktuellt att regionen för diskussioner med Folkhälsomyndigheten om vad för slags restriktioner som kan kommas att införas. Det handlar bland annat om familjekarantän vilket innebär att den som bor i samma hushåll som en person som är smittad kan vara tvungen att isolera sig hemma. Och fler regionala restriktioner kan komma att återinföras.

– Vi har nyligen sett att man lyfter på förbudet mot att besöka äldreboenden på nationell nivå, men det är ju möjligt att sådana saker kommer återinföras, säger Emma Frans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet