Anders Tegnell om covid-drabbade ishockeyn i Sverige. Foto: Bildbyrån

Tegnell: ”Ishockeyn är väldigt drabbad”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten ser en ökad spridning av covid-19 inom lagidrotter på olika nivåer i Sverige.

– Nu verkar just idrott, framförallt ishockey, vara väldigt drabbad, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens.

Tegnell tror inte att smittan sprids på isen.

– Jag tror inte att smittan sprids på isen, det händer i omklädningsrum och när man träffas före eller efter sporten. Personer som smittas här blir extremt sällan sjuka, och når vanligtvis inte sjukvården. Men vi kan få spridning från den gruppen till de som är mer känsliga, säger han.

Dalarna upplever en uppgång av coronafall. Dalarnas Tidning meddelade i mitten på september att flera elever vid ishockeygymnasiet i Mora hade blivit smittade.

– Mindre grupper kan ha mer dramatiska ökningar, i Dalarna har man sett en ökning bland ungdomar. Kopplat till flera ishockeylag i Dalarna genererar det stora utbrottet, säger Tegnell.

Strax före Folkhälsomyndighetens presskonferens skickade Riksidrottsförbundet ut ett pressmeddelande och välkomnade påminnelsen om att fortsätta följa allmänna råd och rekommendationer för att undvika smittspridning.

”Vi är inställda på att även hösten kommer att vara präglad av restrektioner på grund av coronapandemin”, säger ordföranden Björn Eriksson och tillägger:

”Vi behöver planera för att det kommer att påverka idrottsrörelsen under hela 2021. Just nu arbetar vi med analyser för att ta fram olika scenarier inför 2021.”

KLIPP: ”Väntar på svar från Folkhälsomyndigheten” (21 aug 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.