Värdedepåer ska kunna skyddas av beväpnade vakter

Publicerad

Efter de senaste årens spektakulära rån mot värdedepåer har regeringen beslutat att landets värdedepåer ska klassa som skyddsobjekt. Det erfar Rapport. I och med att värdedepåerna skyddsklassas kan bevakningen av dem skärpas med bland annat beväpnade vakter.

Syftet med lagändringen är att förstärka skyddet mot rån mot värdedepåer. I Sverige finns 15 värdedepåer som nu alltså ska klassas som skyddsobjekt.

Frågan har stötts och blötts i fyra år, i utredningar och i regeringskansliet, och i torsdags fattade regeringen beslut om det lagförslag som i morgon lämnas över till lagrådet för granskning.

Branschen positiv
Åke Andersson vid Sweguard, den svenska branschoranisationen för bevakningsföretag, är positiv till lagförslaget.

-Vi tycker att det är jättebra. Det är vårt förslag från början. Vi uppvaktade Thomas Bodström 2005 i samband med de stora spektakulära rånen och ville ha depåerna som skyddsobjekt.

-Lagändringen gör att skyddet vid landets värdedepåer kan förstärkas, säger Åke Andersson till Rapport. Han vågar dock inte svara på om det spektakulära helikopterrånet mot värdedepån i Västberga utanför Stockholm hade kunnat förhindras om depån varit ett skyddsobjekt.

-Däremot hade polisinsatsen kommit igång snabbare, säger han.

Ökad övervakning och beväpning
Skyddsklassning innebär bland annat ökade möjligheter till TV-övervakning och det ger också bevakningspersonalen ökade befogenheter att omhänderta och kroppsvisitera människor som uppträder misstänkt nära skyddsobjektet. Skyddsklassning ger dessutom ökade möjligheter till beväpning av skyddspersonalen.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli nästa år. En proposition ska läggas på riksdagens bord i mars. Hela skyddslagstiftningen ändras. I och med att kontanthanteringen nu ses som ett samhällsintresse öppnar det för skyddsklassning av värdedepåer. Värdetransporter i sig ska dock inte skyddsklassas, enligt regeringen. Detta har varit ett krav från bland annat Sweguard.

Militära skyddsområden avvecklas
I skrivelsen till lagrådet finns också ett förslag att avveckla hela det nuvarande systemet med militära skyddsområden. Detta system anses ha spelat ut sin roll, menar regeringen.

Mats Knutson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer