• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Foto: TT

Vården får 4,7 miljarder i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har fått igenom en vårdsatsning på 4,7 miljarder kronor 2018, uppger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Flera av förslagen är dock presenterade sen tidigare.

– I dag kommer jag presentera några av de mest viktiga och mest omfattande åtgärder som Vänsterpartiet fått igenom i budgeten, säger han.

– För oss har det varit huvudmål att få igenom en betydande och långsiktig satsning på vården.

Satsning på förlossning blir permanent

Sjöstedt uppger att den tillfälliga satsningen på förlossningsvård på en miljard kronor nu permanentas från 2018 och framåt.

– Det är något vi glädjer oss särskilt över, säger Sjöstedt.

Psykiatrin får pengar

Psykisk hälsa och psykiatri ska få 600 miljoner kronor mer 2018.

– Det är dags att lyfta psykiatrin. Den ungdom som ringer psykiatrin ska få ett svar och vara välkommen, säger Sjöstedt.

Av satsningarna på 4,7 miljarder kronor har en stor del presenterats tidigare. Till exempel två miljarder kronor på bättre arbetsvillkor för vårdanställda och ett fördubblat tandvårdsbidrag för drygt 500 miljoner kronor.

Socialtjänsten får 250 miljoner

Bland nyheterna finns en satsning på den sociala barn- och ungdomsvården inom ramen för socialtjänsten om 250 miljoner kronor mer per år 2018-2020. Barnhälsovården får 142 miljoner kronor per år från 2018-2020.

Som presenterades tidigare i dag ska även cellprovstagningar för livmodershalscancer bli avgiftsfritt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.