Vårdförbundet sågar Busch Thors förslag: ”Vår semester är inte till salu”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna föreslår 50 procent mer i lön för den vårdpersonal som kan tänka sig att jobba under de för vården kritiska sommarveckorna, och alltså avstå semester. Förslaget får nu hård kritik av Vårdförbundet, som menar att detta är helt fel väg att gå.

Från starka KD-fästet kommer nu kritik mot det förslag som Kristdemokraternas ledare presenterade under fredagen. Vårdförbundet är inte imponerade av Busch Thors vårdlinje.

– Vår semester är inte till salu, säger Irene Sjövall Sanned, vice ordförande Vårdförbundet Jönköping.

”Vi jobbar så hårt”

Hennes reaktion kommer efter pressträffen där KD-ledaren sade att ”vårdpersonal som är beredd att jobba lite mer under de mest kritiska sommarveckorna ska kunna få högre lön.”

Förslaget gäller vecka 26 till 32 och ska ge all legitimerad vårdpersonal 50 procent mer i lön dessa veckor.

– Vi jobbar så hårt och så mycket övertid under året att dom som inte får återhämtning under sommaren blir sjuka till hösten, säger Sjövall Sanned, och tillägger:

– Vi har aldrig krävt eller förhandlat om extra ersättning på sommaren för vi vill inte ha ett sådant system.

Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro stödjer denna hållning i frågan.

I SVT:s Opinion Live på fredagen försvarade Ebba Busch Thor sitt förslag.

– Vi har aldrig sagt, och kommer aldrig att säga, att sjukvårdspersonalen inte kommer att få sin semester, sade Ebba Busch Thor i programmet.

Lovar kontakta Vårdförbundetlle

Hon förklarade vid upprepade tillfällen att hon inte tycker att det ska uppfattas som att KD genom sitt förslag vill hindra legitimerad sjukvårdspersonal att ta ut semester under de kritiska sommarveckorna 26 till 32.

– Det här handlar inte om att trixa med semestern. Det är ett incitament för att ta ut i början (av sommaren), och fortfarande ta det sammanhållet, eller mer i slutet. Inte alla i mitten, sade Ebba Busch Thor, och tillade:

– Jag kommer att se till att vi tar kontakt med Vårdförbundet, och se till att de fullt ut har förstått vårat förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.