Foto: TT

Stort fokus på vården när Ebba Busch Thor talade i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Vård och äldreomsorg. Detta lade en av opinionssiffror hårt pressad Ebba Busch Thor stort krut på i sitt tal i Almedalen under fredagen.

– Utan Kristdemokraterna kommer även en ny regering att tappa fotfästet i välfärdspolitiken, sade hon.

Ännu en dag med strålande sol i Almedalen. Något glesare i publiken än tidigare kvällar. Något slags rekord, hittills, i antalet flaggor i publikområdet framför scenen.

Kristedemokraterna har ett synnerligen besvärligt läge i opinionen, något som partiledaren Ebba Busch Thor emellertid inte riktade särskilt mycket uppmärksamhet i sitt tal, mer än med en kommentar i slutskedet:

– De har försökt räkna ut oss förr. Inför valet 2006. Valet 2010. Och valet 2014. De har alltid haft fel. Och de kommer ha lika fel i år igen.

Skickade känga till Löfven

Tidigt annonserade Busch Thor att hennes tal skulle komma att handla om hur KD ”prioriterar sjukvården, äldreomsorgen och polisen”. Tidigt kom en känga till Socialdemokraternas välfärdssatsninger.

– Det är ju systemen i sig som har brister. Och om problemet är att hinken läcker så räcker det inte med att fylla på med mer vatten, sade Busch Thor.

Hon tog även upp det förslag på en lönesatsning för vårdpersonal som KD presenterat tidigare under fredagen. 50 procent mer i lön för en sjuksköterska, läkare eller barnmorska som frivilligt tar färre semesterdagar under sommaren.

– Det är inte årstidens växlingar som ska bestämma vilken vård man får. Så skör får den svenska sjukvården inte vara.

Hon kommenterade Stefan Löfvens uttryckta önskan om att göra valet till en folkomröstning om välfärden.

– Gärna för mig. Bring it on!

– Kristdemokraterna rensade upp Göran Perssons vårdköer. Nu står vi redo att rensa upp Stefan Löfvens.

”Gratis inträde får vänta”

Hon lovade även att KD efter valet 9 september kommer göra att ”våra äldre åter har röst vid regeringsbordet”.

– Våra äldre fick för länge sedan ett löfte: 'gör du rätt för dig, arbetar och betalar skatt, då kommer vi kunna ta hand om dig och andra på ålderns höst. Detta löfte ska vi hedra. Du ska kunna lita på Sverige, sade Ebba Busch Thor.

Det blev även kortare utläggningar om svenska värderingar, integrationsfrågan och familjepolitik. Dessutom kom ett något annorlunda retoriskt grepp om prioriteringar och icke-löften.

– Vi säger nej – för att senare kunna säga ja. Ja till satsningar på sjukvården. Ja till fler patrullerande poliser. Ja till nya äldreboenden, sade Busch Thor i något som väl sammanfattar var hennes fokus låg denna KD-kväll i Almedalen.

– Vår prioritering är ett återupprättat välfärdslöfte. Gratis inträde på Moderna Muséet i Stockholm får vänta tills vi tagit hand om vårdköerna. Du ska kunna lita på välfärden!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.