”Samhällsspridningen är orsaken att äldreboenden drabbats”

Uppdaterad
Publicerad

Den främsta orsaken till att covid-19 tog sig in på äldreboendena var att smittspridningen i samhället i stort var hög – det skriver Vårdföretagarna i en ny rapport. De vänder sig samtidigt mot bilden att dåliga hygienrutiner och många timvikarier ska ha påverkat de höga dödstalen.

I kommuner där smittspridningen av covid-19 varit särskilt hög har äldreboendena också varit extra hårt drabbade, skriver arbetsgivar- och bransch­organisationen Vårdföretagarna i en rapport. Det är en av huvudförklaringarna till att äldreboendena fått in så mycket smitta, menar dom.

– Vår personal lever i samhället i stort och de drabbas ju också av smittan. Är smittan hög i den kommunen där man bor är risken större att den drabbar äldreboendet där man arbetar, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande Vårdföretagarna.

Oförtjänt kritik

I rapporten har man också listat områden där man tycker sig ha fått oförtjänt kritik.

Bland annat hittas inget samband mellan bristande hygienrutiner på boenden och särskilt drabbade kommuner. Och att många timvikarier skulle förklara smittspridningen anser de är helt felaktigt.

– Vi var beroende av att ta in timvikarier när många av vår ordinarie personal var sjukskriven. Det var inte så att smittan tog fart när de timanställda togs in, utan det följdes åt, säger Eva Nilsson Bågenholm.

7 514 personer har nu rapporterats döda med bekräftad covid-19 i Sverige  – och majoriteten av dem är äldre varav många bott på just äldreboenden.

Faktaruta: Äldre och covid-19

SVT har sedan pandemins start granskat hur coronakrisen slagit mot äldreomsorgen. Vi har bland annat kunnat berätta om bristen på skyddsutrustning, hur smittan tog sig in och överdödligheten på landets äldreboenden.

Ålderskategorin 65+ utgör hela 94 procent av alla som avlidit med covid-19 och 52 procent av alla som slutenvårdats. 73 procent av alla dödsfall till följd av covid-19 i Sverige har drabbat personer med äldreomsorg, vilket beror på att det är de äldsta och att de ofta har kroniska sjukdomar. Samt att sättet de bor på i sig medför risk.

Totalt har 3 002 personer som bodde på äldreboende och 1696 personer med hemtjänst avlidit i covid-19 enligt Socialstyrelsens statistik för perioden 1 mars till 23 november.

Inspektionen för vård och omsorg har tidigare levererat hård kritik mot hur regionerna hanterat covid-19 på sina äldreboenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.