Kry Connect har skickat uppgifter till Facebook trots att användare tackat nej till spårning. Foto: TT

Vårdtjänsten Kry Connect läckte persondata till Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Mötestjänsten Kry Connect, som kopplar ihop patienter och vårdpersonal, har vid flera tillfällen skickat patienters mejl och telefonnummer till Facebook trots att användaren sagt nej till detta. Det avslöjar Sveriges Radio Ekot. Kry har nu anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten.

Tjänsten med de digitala vårdmötena lanserades i början av pandemin och uppgavs vara ett säkert sätt för patienter och vårdpersonal att ha samtal. Men personuppgifter som mejladress och telefonnummer har trots detta delats med Facebook. Ekots undersökning visar att detta har gjorts när en läkare bjuder in till videomöte och vid flera tillfällen har det genomförts trots att patienten kryssat nej till att spåras digitalt.

Kry säger till radion att uppgiftsöverföringarna till Facebook skett på grund av en ”inkorrekt implementering” och tycker att det är ”mycket beklagligt”.

Kry har nu stängt av överföringarna i Kry Connect och anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten. Det är oklart hur många patienter och läkare som kan vara drabbade. Uppgiftsläckan har inte påverkat användarna av Krys vanliga vårdapp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer