Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi jämför också med finanskrisen, men det här är en betydligt mer allvarlig situation.” Hör regionernas vädjan till regeringen om mer pengar.

Regiontoppar varnar för vårdkris: ”Behöver pengar nu”

Uppdaterad
Publicerad

Den höga inflationen riskerar att leda till en långvarig vårdkris. Det menar sex regiontoppar – från både Socialdemokraterna och Moderaterna – som nu går samman och vädjar till regeringen om mer pengar.

– Det är det värsta jag har sett. Vi jämför ju också med finanskrisen, men det här är en betydligt mer allvarlig situation, säger Christina Mattsson (S), ordförande i regionstyrelsen Blekinge.

Det är i ett brev adresserat till Finansdepartementet som regiontopparna larmar om det pressade ekonomiska läget.  

Man vädjar till finansministern om tillfälligt ekonomiskt stöd från staten – bland annat i form av generella statsbidrag – och vill att det ska komma redan i år. Annars hotar en långvarig vårdkris. 

Brevet är undertecknat av sex regiontoppar i södra Sverige – både Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Alla regioner drabbas av detta så det är inte så konstigt. Det finns både regioner ledda av moderater och socialdemokrater som drabbas lika, därför kan vi också ställa oss bakom detta, säger Mikael Johansson (M), ordförande i regionstyrelsen Kronoberg.

”Behöver pengar nu”

Den socialdemokratiska regiontoppen i Blekinge beskriver det ekonomiska läget som historiskt svårt:

– Det är en styrka att vi är både socialdemokrater och moderater för det visar på allvaret i frågan. Vi behöver pengar, vi behöver dem nu och vi behöver dem framförallt också 2024, säger Christina Mattisson (S), ordförande i regionstyrelsen Blekinge.

Återkommer i höst

Inflationen kräver en stram budget, enligt finansministern. Om det blir några pengar blir det aktuellt först i höst.

– Jag förstår att man vill ha ett svar tidigare men vi måste se hur ekonomin utvecklas och vi ska förhandla olika delar av budgeten – välfärd, försvar, polis och annat – så vi kan inte ge besked idag utan vi kommer att återkomma i höst, säger Elisabeth Svantesson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.