Varför är det viktigt att masstesta för corona? Niklas Arnberg, professor i klinisk mikrobiologi, säger att fler kommer kunna sättas i karantän ju fler vi testar. Foto: TT, SVT

Varför är masstestning viktigt?

Publicerad

Slovakien testar hela sin befolkning och Donald Trump skryter om att USA testar flest i hela världen. Men varför är det egentligen viktigt att veta om du är smittad eller inte?

– Det handlar mycket om att ha koll på hur smittan utvecklar sig och se om rekommendationer har effekt, säger epidemiologen Tove Fall.

Över 160 000 har testats positivt för covid-19 i Sverige. Men trots att testningen har blivit mer omfattande sedan viruset började sprida sig i våras har smittan inte gått att stoppa. Istället är både Sverige och stora delar av världen nu på väg in i en andra våg.

Varför är då masstestning viktigt? Av flera anledningar om du frågar experter.

– Vi måste hitta de som är smittsamma, och desto fler vi hittar desto fler kan vi sätta i karantän och därmed hindra smittspridning, säger Niklas Arnberg, professor i klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.

Viktigt för myndigheter och forskning

Enligt epidemiologen Tove Fall är det också viktigt för samhället i stort att ha koll på hur coronavirusets spridning ser ut.

– Det handlar mycket om smittövervakning så att myndigheterna kan förstå hur smittan utvecklar sig och om lokala rekommendationer har effekt eller inte. För forskningen spelar det också roll för att kunna följa upp hälsan hos de som har haft viruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.