Relationsexperten Charlotte Sander tror på de mänskliga relationerna i slutändan. Foto: Reuters/SVT/Caroline Nilsson

Varför har man ett förhållande utan en annan människa?

Publicerad

Häromveckan gifte sig Akihiko Kondo med ett hologram och han är bara en i raden av personer över hela världen som väljer ett förhållandealternativ som inte involverar en annan människa. SVT:s reporter träffade relationsexperten Charlotte Sander för att prata om varför allt fler går in i de annorlunda förhållandena.

De senaste åren har trenden spridits runt hela jorden. Förhållanden och till och med giftermål, dock inte formellt sett enligt lag, med sig själv eller med karaktärer från spel.

Japanska Love Plus är ett exempel på ett dejtingspel som intresserat människor från världens alla hörn. På vissa ställen är den virtuella flickvännen så vanlig att det anordnas gruppdejter där personer träffas tillsammans med sina partners som finns inne i deras spelkonsoller.

Gifte sig med sig själv

Akihiko Kondo är en av de som uppmärksammats för sitt giftermål med animepopstjärnan Hatsune Miku, som visas genom ett hologram. Likaså Laura Mesi som gifte sig med sig själv. Och personerna ser inte ut att vara annat än lyckliga när de hittat kärleken, trots relationernas speciella karaktär.

Relationsexperten Charlotte Sander tror att trenden beror på ökad osäkerhet kring hur vi ska bete oss i våra förhållanden i dag och att det då kan vara lättare att gå in i ett förhållande där man själv styr över premisserna. I längden tror hon dock att de alternativa förhållandena kan bli ensidiga.

– Det känns som man skulle tömma sig själv som människa. För vi behöver varandra, vi behöver stångas med varandra, vi behöver uppleva förälskelsen och det tradiga som kan bli i en relation. Alla färger och mönster, upp- och nedgångar, menar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer