Fårbonden Frank Neuman i Spreewitz med en av vakthundarna. Foto: SVT

Vargen på frammarsch i Tyskland

Publicerad

För första gången på 150 år finns det vargar i Tyskland. Förra året räknades 29 revir, vilket motsvarar kanske ett par hundra stycken vargar. Och den sprider sig nu snabbt över landet.

Fårbonden Frank Neuman i Spreewitz var den förste fårägaren i Tyskland som drabbades av en vargattack. Han blev inte trodd när han berättade om det första angreppet för 15 år sen, men några år senare var vargen definitivt tillbaka. En natt dödade en ungvarg 27 av hans får.

– Ja, den natten den 30 april 2002 hade jag aldrig sett en varg. Hade jag varit jägare vet jag inte vad jag gjort, men det är klart att jag inte gillade vargen då, säger han.

Bidrag för hundar och stängsel

I Tyskland finns nu generösa bidrag för både vakthundar och stängsel som ersätter ungefär två tredjedelar av kostnaden. Skyddsjakt är möjligt även om det aldrig har behövts tillämpas i Tyskland. Frank Neuman löste problemet genom att skaffa fårhundar. En hund räckte inte för att avskräcka vargen, men sedan han skaffat två i varje hage har det inte skett något angrepp.

– Jag har hittat min lösning som fungerar och jag kan leva med vargen, men om dom ska finnas eller inte är inte min sak att avgöra, säger Frank Neumann.

Kommer från öster

De tyska vargarna har vandrat in från Polen där de också blir fler och fler. Sedan murens fall är vargen fredad även i forna Östtyskland, och den sprider sig nu mot nordväst.

Det första paret etablerade sig 2002 på ett militärområde. 2013 räknades hela 29 vargrevir. Det betyder kanske 150- 250 vargar. Forskarna har inte bedömt hur många individer det rör sig om.

– Vargens expansion har varit förvånansvärt snabb. I början hände ingenting, vi hade en flock i ungefär fem år. Sedan två, sedan tre. Efter det var det en riktigt snabb ökning, säger Ilka Reinhardt, som är vargforskare på Lupus Institute i Spreewitz.

Hon leder en liten grupp forskare som försöker räkna vargarna och hur de sprider sig. Kontoret ligger mitt i vargens kärnområde i Tyskland, nära polska gränsen. Här har vargreviren hamnat allt tätare de senaste åren, inringade av två motorvägar.

– De senaste åren har vi blivit väldigt förvånade över vilka områden som vargen klarar att leva i, säger Ilka Reinhardt

Trivs med människor

Nu trivs vargen bra här mitt bland vindkraftverken, brunkolsgruvorna, vägarna, människorna och åkrarna. Men få människor ser vargar, de gömmer sig på dagarna i täta dungar och snår och rör sig på natten. Landskapet är långt ifrån de vilda urskogar man förknippar med varg.

– Vargar bryr sig inte om hur landskapet ser ut. De behöver bara någonstans att gömma sig på dagen och tillräckligt med mat. Och mat finns det mycket, säger Ilka Reinhardt.

Även om det har varit attacker på tamdjur har konflikterna inte varit så stora i Tyskland.

– Jämfört med andra länder är konflikterna här måttliga. I allmänhet är folk positiva till att vargen kommer tillbaka.

Vargen på väg tillbaka till Västeuropa

Vargen är på frammarsch över hela Europa. Den sprider sig nu även i centrala och norra Frankrike där fårbönder fått stora problem. Stammen växer också i alperna i Schweiz.

Fyra tyska vargar har sensationellt hittats i Danmark de senaste åren, och 2013 trafikdödades en varg i Holland. I södra Tyskland har vargar nu börjat vandra in från söder, från populationen i Alperna. En studie visade att det teoretiskt finns plats för hela 400 vargrevir i Tyskland. De bästa områdena finns inte i öster som många tror utan i centrala Tyskland där det idag inte finns varg. Forskarna är säkra på att spridningen kommer att fortsätta i Tyskland både från söder och öster.

– Vargar är väldigt anpassningsbara, så jag tror att vi kommer att bli förvånade över var det kommer finnas varg i Europa om 20 år. Det är bra. På så vis blir naturens pussel mer komplett, avslutar Ilka Reinhardt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.