Snöbrist problem för vargjägare

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer och domstolar, förvaltningsrätt, kammarrätt och slutligen högsta förvaltningsdomstolen, kom beslutet om att 2017 års licensjakt på varg blir av. I Dalarna blir det ingen jaktstart som planerat i dag, på grund av snöbrist, men i Gävleborg har jakten börjat så smått.

I flera av de län som omfattas av licensjakten – Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro – överväger jaktledarna att skjuta upp jakten. Någon snö ser inte ut att infinna sig under jaktpremiärsdagen.

– Det är kallare väder på gång, men inte så mycket snö i sikte, möjligtvis i Gävleborgs kustland, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Mer gynnsamt senare

Däremot senare i veckan kan väderförhållandena bli mer gynnsamma, eller ogynnsamma, beroende på hur man ser på vargjakt.

– Under tisdag kväll, mot onsdag natt kan det passera snö. Även under onsdagsdygnet kan det komma snö och kalluften ligger kvar, så snön kan bli liggande i så fall, säger Lisa Frost.

Finns fortfarande tid

Totalt 24 vargar i Dalarna, Värmland, Gävleborg och ett område mellan Värmland och Örebro ska få skjutas i årets licensjakt.

Christer Gruhs vid Jägareförbundet i Dalarna säger till SVT Nyheter Dalarna att det fortfarande finns gott om tid att genomföra jakten, då slutdatum är satt till den 15 februari.

Gävleborg börjar

I norra Gävleborg har snön börjat falla under dagen – och då startar också jakten på varg.

– Några som redan hade tagit ledigt från jobbet har gett sig ut. Men det blir nog fler i morgon, säger Per Mellström, en av jägarna i området.

Det är i ett område i trakterna av Bollnäs, Alfta och Kilafors som jakten startat så smått.

– Man kan se det mer som lite förberedelser. Men är man ute har man ju en bättre chans än om man sitter hemma, säger Per Mellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.