Licensjakten pågår som längst till och med den 15 februari. Arkivbild. Foto: TT

Vargjakten startar – 27 djur ska skjutas

Publicerad

I dag söndag startar licensjakten på varg. Totalt 27 vargar får skjutas i fem revir, efter att ett jaktbeslut rivits upp av förvaltningsrätten i Luleå.

Länsstyrelserna i Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro län och Västmanland har beslutat om licensjakt i sex olika revir.

Förvaltningsrätten i Luleå har dock rivit upp ett beslut om jakt på sex vargar i reviret Prästskogen. Länsstyrelsen i Gävleborg överklagade beslutet till kammarrätten men fick avslag där, tidigare i veckan, enligt P4 Gävleborg.

Ökning av beståndet

När licensjakten startar den 2 januari innebär det än så länge att totalt 27 vargar får fällas i reviren Gullsjön, Haraldsjön, Snösjön, Immen och Römskog.

Enligt Naturvårdsverkets inventering förra vintern finns det uppskattningsvis omkring 395 vargar i Sverige, vilket är en ökning jämfört med vintern innan då inventeringen visade cirka 365 vargar.

Känslig för inavel

Den skandinaviska vargstammen härstammar från sex invandrande vargar från den finskryska populationen. Eftersom avelsbasen är så liten innebär det att vargstammen är känslig för inavel. Nya vargar som invandrat är därför viktiga för att minska inaveln.

Licensjakten pågår som längst till och med den 15 februari.

Vargar som fälls besiktigas av länsstyrelsen. Hela vargkroppen tas om hand och skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Jägaren får behålla skinnet.

Fakta: Sex invandrande vargar

Den skandinaviska vargstammen härstammar från endast sex invandrande vargar från den finskryska populationen:

Vargparet i reviret i Nyskoga som grundade populationen 1983.

Hanen i reviret i Gillhov som parade sig åren 1991–1993.

De två hanarna i reviren i Kynna och Galven som parade sig och fick avkommor första gången 2008.

Tiken i Tiveden som 2017–2019 fick valpar med en skandinavisk hane. 2020 reproducerade sig tre av deras avkommor för första gången.

Källa: Naturvårdsverket

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.