Dilan Uhan slutade arbeta som jurist för att ta hand om sin mor Foto: SVT

Dilan slutade som jurist för att vårda sin mor

Uppdaterad
Publicerad

Båda tvingas nu leva på moderns lilla pension

Dilan Uhan, en 32-årig jurist, märkte för fyra år sedan att hans mor började få problem. Hennes minne blev allt sämre och för ett halvår sedan bestämde sig Dilan för att flytta hem till henne för att finnas till hands kvällar och morgnar

Situationen eskalerade snabbt. Modern kunde ringa på Dilans arbetstelefon upptill 40 gånger om dagen.

– Tänk dig själv att du sitter i möte och presenterar ett projekt och så ringer din mamma fem eller sex gånger under mötet, säger Dilan. Jag vågade aldrig låta bli att svara, något kunde ju ha hänt.

Alzheimers

Modern upptog allt mer av Dilans tid. Under en och samma vecka tecknade hon fem mobilabonnemang med lika många operatörer. Den sammanlagda bindningstiden uppgick till tio år. Modern hade nu fått sin alzheimerdiagnos och med hjälp av läkarintyg kunde Dilan häva de flesta av abonnemangen.

Modern utvecklade ett samlarbeteende som var konfliktskapande. Dilan tvingades till många förhandlingar om vad som kunde slängas och vad som behövde behållas. Tomkartonger och annat hade en tendens att fylla hemmet.

Det tog stopp

För en månad sen kände Dilan att ha inte längre orkade fortsätta. Han kunde inte längre både ta hand om modern och arbeta.

– Det tog stopp, säger Dilan. Jag var tvungen att lägga ner det som kunde läggas ner – och det var jobbet. Jag sade upp mig. Jag var så nära utmattningens gräns som man kan vara. Jag upplevde att jag sov i två veckor efteråt.

Betalar tillbaka

Nu ägnar Dilan dygnets alla timmar åt sin mor. Han har inte skrivit ett ord på magisteruppsatsen som han föresatt sig att få klar.

– Att ta hand om henne varje dag är en kärleksförklaring, säger Dilan. Jag gör förstås avkall på mina egna behov, men det är förhoppningsvis övergående. Kanske kan jag betala tillbaka lite av det jag fått som barn.

Anpassat boende för dyrt

Modern klarar sig bra nu med Dilans hjälp. Men för att få till en lösning som är hållbar för båda har mamman har ansökt om ett anpassat boende, något som Solna stad har avslagit.

– Att kommunen inte vill tillgodose det för att det är en för hög kostnad, är tråkigt säger Dilan, och han konstaterar att det är en bra affär för Solna stad att han finns till hands.

Dålig affär

Kommunens stöd är viktigt för alla som vårdar en anhörig, det konstaterar forskare i en ny rapport.  Med ett lämpligt boende skulle Dilans och mammans situation förbättras. Dilan skulle då kunna börja arbeta igen.

– Att jag sköter min mor på heltid är en jättedålig affär för samhället, säger Dilan. Jag jobbar inte och betalar ingen skatt.

Bli förälder till sin förälder

Dilan måste snart börja arbeta igen. Modern har en mycket liten pension och Dilan har inga inkomster. Ändå känns det inte så tokigt just nu.

– Den känslomässiga bearbetningen av att behöva bli förälder till sin egen förälder har varit extremt tung. Men den fasen är över och när inte kommunen har ställt upp så har vi hittat egen kanaler för att få stöd och hjälp. Så just nu känns det bra.

Kommunens kommetar

Solna stad har tagit del av kritiken som riktas mot kommunen och kommenterar att ett beslut om bistånd förutsätter att den enskilde är villig och ansöker och att demenssjuka personer är inte omyndigförklarade. Samtal förs med sonen om den framtida planeringen.

Hela rapporten kan läsas här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer