Värktabletter kan vara skadliga för hjärnan Foto: Scanpix

Värktabletter skadliga för hjärnan

Publicerad

Värktabletter kan störa hjärnans utveckling, visar en ny undersökning på möss.

Ett av världens mest använda substanser mot värk, paracetamol, kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder, visar en studie på möss på Uppsala universitet.

– Det talar för att det finns skäl att försöka begränsa användningen av paracetamol i slutet av graviditeten och vara restriktiv med att ge detta läkemedel till spädbarn, säger forskaren Henrik Viberg till Upsala Nya Tidning.

Paracetamol finns i Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv.

Tio dagar gamla möss fick injektioner, en grupp med paracetamol och en med koksaltslösning. Efter två månader hade paracetamol-mössen sämre anpassning till nya miljöer och svårare att lära nya saker än jämförelsegruppen.

De möss som fått paracetamol under hjärnans snabbaste utvecklingsfas, kring tio dagars ålder, fick också sämre smärt- och ångestdämpning av läkemedlet senare i livet än möss som fick paracetamol först som vuxna.

Larmet om paracetamol under graviditeten är en varningssignal som bör tas på allvar.

– Under graviditeten gör kvinnan nog klokt i att i möjligaste mån undvika att ta smärtstillande medel över huvud taget, men det är ju lätt för mig som man att säga, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare vid Läkemedelsverket.

Problemet är bara att ingen av de andra smärtstillande substanserna heller är särskilt bra. Både medel innehållande acetylsalicylsyra (exempelvis Magnecyl) eller ibuprofen (som Ipren) avråds gravida ifrån att ta.

– Även om riskerna är oerhört små kan dessa preparat bland annat påverka fostrets hjärtutveckling, både under tidig och sen graviditet. Av dessa medel är paracetamol nog fortfarande det mindre farliga alternativet. Man bör också tänka på att dessa resultat bygger på djurstudier och de säger inte allt. Paracetamol har använts i 100 år. Så om det hade varit ett jätteproblem så hade vi nog upptäckt det vid det här laget, även om detta nog är något alla kommer att titta närmare på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer