Värktabletter vanligaste självmordspillret

Publicerad

Vanliga receptfria värktabletter har blivit det vanligaste självmordspillret bland unga svenska kvinnor. Antalet överdoser har ökat med 50 procent sedan 2008.

De finns i mataffärer, på pressbyrån och bensinstationer. Det senaste året har värktabletter dykt upp lite varstans sedan Apotekets monopolställning på receptfria läkemedel försvann. Värktabletter som Alvedon är storsäljare bland läkemedlen i de ”vanliga” butikerna. Värktabletter är också det absolut vanligaste medlet vid självmordsförsök med mediciner, skriver Svenska Dagbladet.

Någon absolut statistik över hur vanliga förgiftningarna och självmordsförsöken är finns inte. Giftinformationscentralen meddelar då och då att förgiftningarna med paracetamol ökar, men den mest rättvisande bilden ger landets akutmottagningar och barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar.

Stort problem bland tjejer
På Södersjukhuset i Stockholm har antalet överdoser med paracetamoltabletter i år ökat med 50 procent jämfört med 2008. Unga kvinnor var klart överrepresenterade.

-Vi märker att detta är ett stort problem bland unga kvinnor, säger vårdchefen Sören Sanz som gått igenom journalerna för Svenska Dagbladets räkning.

Värktabletter vanligast
Bland patienterna som kommer till Barn- och ungdomsklinikens akutmottagning i Stockholm är en överdos värktabletter det vanligaste sättet att försöka begå självmord.

I fjol ökade antalet barn som kom till kliniken efter att ha utfört ett självmordsförsök med tjugo procent. I år ligger ökningen på ytterligare fem-tio procent. Den typiska patienten är en tjej på 15-16 år.

I Stockholm har så unga tjejer som tolvåringar tagits in efter självmordsförsök med värktabletter.

De barn- och ungdomspsykiatriska mottagningarna i Malmö och Göteborg bekräftar bilden i Stockholm.

Leverskador
Självmordsförsök med värktabletter är ofta ett rop på hjälp, men värktabletterna är lömska. Patienter som räddas via magpumpningar kan få bestående leverskador på grund av värktabletternas aktiva substanser.

Ordföranden för Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd, Gunilla Wahlén, anser att värktabletterna har blivit alldeles för lättillgängliga.

Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer