President Joe Biden välkomnar den nya Natoöverenskommelsen. Foto: AP Photo/Susan Walsh

Världsledare efter Turkiets ja till Sverige i Nato

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president med flera välkomnar Turkiets beslut att gå vidare med Sveriges Natoansökan. ”Ser fram emot att välkomna statsminister Kristersson”, meddelar Joe Biden.

I ett uttalande på Vita husets hemsida välkomnar USA:s president Joe Biden Sverige in i alliansen med orden: ”Redo att arbeta med Erdogan på att förbättra försvar och avskräckning i det euroatlantiska området. Jag ser fram emot att välkomna statsminister Kristersson och Sverige som vår 32:a Nato-allierade.”

USA:s utrikesminister Antony Blinken skriver på Twitter: ”Vi välkomnar Turkiets åtagande att överföra Sveriges Nato-anslutningsprotokoll till det turkiska parlamentet och samarbetar med parlamentet för att säkerställa ratificering. Att Sverige blir vår 32:a Nato-allierade kommer att stärka Natoalliansen och bidra till europeisk säkerhet.”

”Ett historiskt steg”

På Twitter skriver Finlands president Sauli Niinistö: ”Jag har ofta sagt att Finlands Natomedlemskap inte är komplett utan Sveriges. Nu är vi ett tydligt steg närmare slutförandet. Med Sverige blir hela alliansen starkare.”

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock gratulerar Sverige på Twitter med orden: ”Goda nyheter från Vilnius: Vägen är äntligen klar för Turkiet att ratificera Sveriges #NATO-medlemskap. Våra gemensamma ansträngningar har gett resultat. Vid 32 är vi alla säkrare tillsammans.”

Europeiska kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen skriver att det är ett: ”Ett historiskt steg i Vilnius. Jag välkomnar det viktiga steg som Turkiet har lovat att ta, att ratificera Sveriges anslutning till Nato” på Twitter.

Fred och stabilitet i världen

Kanadas premiärminister Justin Trudeau skriver också han på Twitter: ”Natomedlemmar kommer att fortsätta framåt tillsammans – för att stödja Ukraina, att hålla den ryska regimen till svars och att försvara fred och stabilitet i världen.”

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak välkomnar Sverige in i alliansen och skriver på Twitter: ”Detta är ett historiskt ögonblick för Nato som gör oss alla säkrare. Sverige, vi ser fram emot att välkomna dig till alliansen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.