Foto: TT/SVT

Varm snö kan ge farligare laviner

Uppdaterad
Publicerad

Laviner som består av varm snö kan ha högre dödlighet för människor. Värmen gör snön blötare och mer trögflytande, vilket ger en långsammare men mer kompakt lavin. Det visar en ny studie gjord vid institutet för snö- och lavinforskning, SLF, i Schweiz.

Att bli levande begravd är en mardröm för många. För Rick McGregor i Kiruna blev mardrömmen verklighet förra helgen. Det var när han tillsammans med en kompis skulle isklättra i fjällen vid Riksgränsen som olyckan var framme. Snön släppte under deras fötter och en lavin brakade loss. Plötsligt låg McGregor levande begravd.

– Jag kunde rensa bort lite snö framför ansiktet, men trots det kändes det som om syret höll på att ta slut och det kändes som att jag höll på att somna. Just när det började hända så hörde jag att det prasslade ovanför mig, säger han.

Prasslet Rick McGregor hörde kom från hans kompanjon. Hon hade befunnit sig några meter vid sidan om snöraset och klarade sig därför undan lavinen.

– Då blev jag väldigt lättad och visste att – tack och lov, hon har hittat mig.

”Blöt snö beter sig som betong”

Rick McGregor kan tacka sin kompanjon att han överlevde. Men faktum är att även snöns temperatur kan ha varit till hans fördel. En ny studie gjord vid institutet för snö- och lavinforskning i Schweiz visar nämligen att kalla laviner, likt den McGregor överlevde, är torra, snabba och lätta, medan en varm lavin – en så kallad slasklavin – är blötare, långsammare, och tyngre. Och detta kan ha betydelse för hur farlig lavinen är.

– Blötare snö kommer bete sig mer som flytande betong och blir man begravd i blötare snö har man kanske mindre chans att hitta någon liten spricka eller något litet hålrum att få lite syre ifrån, säger Stefan Mårtensson, lavinforskare vid Luleå universitet.

Den lilla syrefickan som Rick McGregor lyckades krafsa fram hade alltså kanske inte gått att finna i en så kallad slasklavin. Men lavinforskare Stefan Mårtensson vill samtidigt poängtera att även kalla och torra laviner är farliga för människor.

– Torra laviner kan man mer likna vid att det är som att bli begravd bland tegelstenar. Det finns lite sprickor, det finns lite avstånd, säger han.

Kan bli vanligare i Sverige

Förhöjda temperaturer till följd av klimatförändringarna kan komma att göra slasklavinerna vanligare i Sverige. Förr om åren inträffade den här typen av laviner endast långt fram på våren och försommaren, men de senaste åren har de iakttagits vid ett par tillfällen mitt under pågående skidsäsong.

– Det diskuteras om ifall klimatförändringarna påverkar risken för den här typen av laviner, men det är för tidigt att säga. Vi vet först om ett par år när vi kan titta på statistik och ha mer perspektiv, säger han.

Den kallare och lättare formen av lavin, så kallad torr flaklavin, är den som människor oftast råkar ut för. Den är vanligare vid de tider på året vi tenderar att vistas i fjällen. Och enligt Stefan Mårtensson finns det nog så goda skäl att vara på sin vakt även mot dem.

– Dödligheten är i stort sett densamma. Gemensamt för laviner, om du hamnar i dem, ligger dödligheten på mellan 20 och 25 procent. Det kan jämföras med rysk roulette. Där är det en på sex. Det är alltså bättre odds på rysk roulette än att dras med i en lavin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.