Samma dag i Jönköping och på Hawaii. I Sverige börjar vårtecknen komma fram samtidigt som vinterstormen drar in över paradisön i Stilla havet. Foto: Läsarbild/Lance Endo, TT

Världens galna väder – varmare i Jönköping än på Hawaii

Uppdaterad
Publicerad

Det är snöstorm på Hawaii – och samtidigt har stora delar av Sverige mildare väder än på länge. Under dagen var det varmare i Jönköping än det var i naturreservatet Polipoli på paradisön i Stilla havet.

– Man får kasta sig ut och njuta. Lagom till söndag vänder det igen, säger SVT:s metereolog Deana Bajic.

Just nu får stora delar av landet åtnjuta något högre temperaturer än på ett tag. Ett högtryck från västra Europa pressar lågtrycken över norra Skandinavien och tar in varm luft från sydvästra Afrika.

10 grader varmare än normalt

I östra Norrbotten kan det bli uppemot 4 till 5 plusgrader under fredagen, vilket är tio grader varmare än normalt för årstiden. Varmast kommer det att bli i Blekinge och Småland med temperaturer uppemot 10 -12 plusgrader.

– Det bådar för en god känsla, och kanske anas lite vår i luften, säger Deana Bajic.

Natten mot söndag blir det dock kallare igen, med minusgrader i Svealand och längre norrut.

Fjällen är undantaget- varning för ishalka

Ett undantag som sticker ut är Lapplandsfjällen. Där varnas det för storm med medföljande snö och regn under torsdagen. Det finns risk att det blir blåsigt även öster om fjällen.

– Det ser ut att kunna bli riktigt blåsigt och stökigt i fjällen, med risk för ishalka i mellersta och norra Norrland, säger Deana Bajic.

Varmare i Jönköping än Hawaii

Samtidigt som solen spricker upp och värmer Sverige, har kyla och ovanligt nog även snö dragit in över delar av Hawaii. Snötäcket över naturreservatet Polipoli kan vara det första i sitt slag. Under onsdagen var temperaturerna i exempelvis Jönköping högre än i nationalparken, vilket roade en del i sociala medier.

Enligt SVT:s metereolog Nitzan Cohen går det dock inte riktigt jämföra punkt för punkt på det sättet. Det kalla Hawaii-vädet är dock extremt menar han.

– Det handlar om en anomali av kall luft som svept in. Luften är inte så kall egentligen, men förmodligen påverkas det av en kombination av den höga höjden parken ligger på, lufttryck och nederbördsdensitet, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.