”Varmluft” het fråga i Doha

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom ministrarna till slutförhandlingarna vid klimatmötet i Doha. EU vägrar att skrota överblivna utsläppsrätter. Svenska regeringen kristiseras för att den hållningen kan stoppa en förlängning av Kyotoavtalet.

Kyotoprotokollet löper ut vid årsskiftet och en förlängning har stått högst på många länders önskelista i Doha. Men en olöst fråga efter år av förhandlingar är fortfarande överskottet av utsläppsrätter.

-För de fattiga länderna är det stora överskottet av utsläppsrätter en helt avgörande fråga för ett fortsatt Kyotoprotokoll, säger Jens Holm (V), riksdagsman och miljöpolitisk talesman.

Klimatmötet i Doha

Länder som har klarat sina mål i Kyotoprotokollet har fått ett stort överskott av utsläppsrätter. Dessa kan säljas och är värda miljarder.

Sverige har ett överskott på närmare 80 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar mer än ett helt års utsläpp.

Överskottet ger hål i nytt avtal

Under förhandlingarna i Qatar har överskottet, eller varmluften som kritikerna kallar det, varit en het fråga.

Vissa länder som har ett överskott vill ta med sig det in i nästa avtalsperiod, Kyoto2. Men det betyder att utsläppstaket blir högre och att ländernas faktiska minskningar bli mycket lägre. Det här vill inte de fattiga länderna ställa upp på, utan har i Doha sagt att överskottet måste skrotas för att det ska bli något Kyoto 2.

Men till det säger EU och Sverige nej.

-Jag slänger inga kort som förhandlare innan jag vet hur förhandlingarna går och om vi kan ha nytta av de korten för att  få en bra miljöintegritet. Det viktigaste är att FN-systemet fungerar bra ur klimat- och miljösynpunkt, säger miljöminister Lena Ek (C).

Jens Holm är liksom många i den internationella miljörörelsen på plats i Doha. Han är rädd för att EU:s ovilja att skrota överskottet kan stjälpa ett nytt Kyotoavtal.

-Det är otroligt viktigt att vi i Sverige tar vårt klimatansvar och säger att ”det här överskottet, det ska skrotas”.

Dubbla budskap från Lena Ek

Som centerpartist vill Lena Ek skrota utsläppsrätterna, men som miljöminister vill hon behålla dessa eftersom det är regeringens och moderaternas linje. Det har lett till förvirring.

-Det är en märklig hållning måste jag säga, säger Jens Holm. Jag tycker att det ibland är svårt att bedöma vad vår miljöminister säger – ibland som centerpartist och privatperson och ibland som regeringsföreträdare. Det är därför jag tycker att det är så viktigt att vår miljöminister nu går ut och tydligt säger att vi i Sverige kommer att skrota vårt stora överskott av utsläppsrätter.

Sverige vek sig i EU

Regeringen har valt att anpassa sig till EU:s linje som är att behålla rätterna tills vidare för att locka in fler länder i ett nytt avtal.

Det handlar om att tillmötesgå Polen och Rumänien som har stora överskott.

Lena Ek säger till SVT att hon anser att frågan om ”varmluften” inte är en stor fråga i förhandlingarna trots att den pekats ut i de svenska målsättningarna inför Dohamötet.

Ek pekar på att rätterna också har sjunkit i pris och saknar köpare.

-Den här diskussionen är i ett globalt perspektiv väldigt konstig. De enda som skulle kunna tänka sig att köpa de här nu är Norge och Schweitz.

Miljöministern håller inte med om att EU-linjen kan stoppa Kyoto2.

-Nej, så är det inte alls. Det är tvärtom så att det finns länder som gått med i Kyotoavtalet för att få ha de här utsläppsrätterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Doha

Mer i ämnet