Bengt Holgersson – ledde regeringens klimat- och sårbarhetsutredning Foto: SVT/TT

Varnade för storbränder för sju år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Holgersson förutsåg storbränder som den i Västmanland för sju år sedan. I en utredning föreslog han åtgärder som inte har blivit av.

För sju år sedan genomförde förra landshövdingen Bengt Holgersson på uppdrag av miljödepartementet klimat- och sårbarhetsutredningen. I utredningen varnade Holgersson för översvämningar och storbränder som den i Västmanland och föreslog omedelbara åtgärder, bland annat att kommuner skulle börja ta hänsyn till klimatförändringar och risker för extrema väderhändelser i sin planering.

– Den visade vilka åtgärder som behöver vidtas och vilka bränder som skulle kunna inträffa med ett förändrat klimat med fler antal torra dagar, säger Holgersson till SVT.

– Det är ungefär det som vi nu ser har hänt.

Brister i analysen

Bengt Holgersson menar att brandens konsekvenser och utbredning hade kunnat begränsas. Han gav konkreta förslag i sin utredning.

– Dels måste vi lära oss att analysera den här typen av bränder som är något helt nytt, som vi inte har haft tidigare, och dels vilken lednings- och informationsstruktur som behövs för att hantera bränderna och vilken typ av materiel som behövs. 

Inget nytt har kommit fram

Han befarar att svårbekämpade och omfattande skogsbränder blir vanligare i framtiden och han anser att hans utredning inte togs på allvar.

– Jag presenterade utredningen för sju år sedan och jag tycker att det inte har kommit fram någonting nytt under de här sju åren som vi kan se något resultat av när det gäller hur den här branden hanteras, säger Bengt Holgersson.

Miljöminister Lena Eks pressekreterare Erik Bratthall tillbakavisar Bengt Holgerssons uppgifter och säger att en del av förslagen som utredningen lämnade har genomförts.

– SMHI har ett uppdrag att följa upp utredningen och ska senast den 31 december redovisa vilka åtgärder som genomförts och vilka som behöver aktualiseras, säger Bratthall.

I går meddelade även statsminister Fredrik Reinfeldt att en särskild utredning ska tillsättas för att syna Sveriges krisberedskap vid stora skogsbränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer