SMHI har utfärdat flera åskvarningar i Sverige. Foto: SVT, Johan Nilsson / TT

Varning för åska: ”Finns en risk att bränder startar”

Uppdaterad
Publicerad

Varmt. Torrt. Åskan hänger i luften.
I delar av landet är nu risken för skog- och markbränder stor, varnar SMHI.
– När det drar in sådana här åskväder och det är torrt finns det en risk att det blir en del bränder, säger SVT-meteorologen Marcus Sjöstedt.

Många är nog de som njutit av sol och värme de senaste dagarna, men vädret för med sig risker också. Nu utfärdar SMHI varningar på flera håll i landet, för åska, gräsbrand och skogsbrand.

– I samband med den svala luften som drar in kommer det vara en del åskväder, säger Marcus Sjöstedt.

I tio distrikt varnas det för åska, och i femton distrikt för skogsbrand. Det gäller framförallt de östra delarna av Götaland och Svealand, och en bit upp i södra Norrland. I Norrbottens län varnar SMHI för gräsbränder.

Torrt och eldningsförbud

Klass 1-varningen för brandrisk gäller i Norrbottens läns inland, Stockholms län, Uppsala län, Gotlands län, Öland, Södermanlands län, Östergötlands län, Blekinge län, Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län och Västra Götalands län.

Varningen för åska gäller Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län, Örebro län, Östergötlands län, Västra Götalands län, Jönköpings län och Kalmar län.

– Kommer det också stora regnmängder så minskar brandriksen. Men när det är såhär torrt i skog och mark finns det ju en risk att det blir en del bränder, säger Marcus Sjöstedt.

I Blekinge råder eldningsförbud i hela länet. Eldningsförbudet gällertills vidare, och att göra upp eld kan leda till böter.

Marcus Sjöstedt tycker att man ska hålla sig borta från öppna fält, och inte ge sig ut till havs om det åskar.

– Man ska kanske inte ge sig ut på golfbanan när det åskar, säger han.

Värmen håller i sig

Nationaldagsvärmen ser ut att hålla i sig under dagen, även om svalare luft börjar ta över i söder. Dessutom sveper kraftiga regn- och åskskurar in västerifrån. Därmed kan det bli kallare längs västkusten.

Mot kvällen dröjer sig åskan kvar i ett band från inre Götaland och norrut, främst i landets västra delar.  I samband med det kan det förekomma kraftigt regn, men utmed östkusten blir kvällen varm och fin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter