Foto: Anders Wiklund/TT

Prognosen: Här är matvarorna som kommer öka mest i pris

Publicerad

Krigets effekter på matpriserna har bara börjat. Det säger Ulf Mazur på sajten Matpriskollen – som spår prishöjningar på uppemot 25 procent framöver. Ägg, kyckling och mejeriprodukter är de varor som ligger i farozonen.

– Det vi ser nu är historiskt, helt klart, säger han till SVT.

Att vi ännu inte sett de verkliga effekterna av kriget beror på fördröjningar i produktionsleden. Först nu kommer det börja visa sig i butikerna, menar Ulf Mazur på den oberoende sajten Matpriskollen.

– Jag tycker inte det ser bra ut. Det kommer att öka ordentligt i år, säger han.

Ägg och kött väntas öka

Priserna har redan höjts ordentligt på flera varor, men det beror framför allt på de höjda leverans- och drivmedelspriserna i höstas.

Kyckling och fågelprodukter är de första varorna som nu kommer att öka markant på grund av kriget, menar Ulf Mazur. Anledningen är att bönderna får betala betydligt mer för djurens foder, och när de första fåglarna nu ska säljas behöver bönderna ta igen kostnadsökningen.

På flera håll har det redan börjat. Enligt Matpriskollen kostade ett paket kycklinglårfilé på Coop 75 kronor i mars. Nu är varan uppe i 93 kronor. På Hemköp har priset ökat från knappt 70 kronor till 79,95.

– Kycklingen är det första ledet men sen kommer djuruppfödningen och mejeriprodukterna. Allt som är beroende av spannmål kommer att gå upp.

Andra varor som väntas öka i pris framöver är ägg och kött. Enligt Matpriskollen ökade priset på vissa ägg med 16 procent i april och utvecklingen lär fortsätta.

– Jag har följt det här sedan 80-talet och det vi ser nu är historiskt, helt klart, säger Ulf Mazur.

Axfood: Fortsätter peka uppåt

Matvarukedjorna gör inga prognoser kring prisökningar men säger att det är flera aspekter som gjort att priserna ökat den senaste tiden.

– Vi har haft två år av pandemi och nu Ukrainakriget. Alla effekter tillsammans har gjort att hela kedjan av kostnader, från gödsel till transporter, ökat. Tyvärr ser vi att det fortsätter peka uppåt, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood som driver Hemköp och Willys.

Även Ica skriver i ett mejl till SVT att de ser en ökning av matpriserna framöver.

Purjolöken betydligt billigare

Allt har dock inte blivit dyrare. Priset på purjolök har till exempel minskat med hela 45 procent det senaste året enligt SCB. Andra varor som är billigare än vanligt är avokado, äpplen, blomkål och gul lök.

Bland varor som minskat något i pris den senaste månaden finns djupfryst fisk och kött, rökt lax, vindruvor och gurka.

– En kategori som skiftar väldigt mycket är frukt och grönt. Snart är det säsong för svenska grönsaker och då kommer prisbilden förmodligen att förändras. Ett bra tips är att handla i säsong, säger Therese Knapp, presskommunikatör på Coop.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har maten blivit dyrare? Inflationsexperten listar fem orsaker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer