Varningstecknen: Så märker du att en man i din närhet är våldsam

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt att veta om din vän eller familjemedlem är våldsam mot sin partner. Men det finns varningstecken att hålla utkik efter.

– Innan en man bli fysiskt våldsam brukar det finnas andra typer av tecken, ofta emotionellt eller psykologiskt våld, säger Lucas Gottzén, professor i barn- och ungdomsvetenskap.

Att upptäcka att en närstående har problem och utsätter sin partner för våld är svårt. Förövarna är ofta män och offren är oftast kvinnor. För att kunna stoppa att män utför våld i sina relationer kan anhöriga och närstående spela stor roll.  

För att upptäcka beteenden hos våldsamma män finns det en rad varningstecken som man kan hålla koll på.

Kan börja som ett skämt

Enligt Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, kan ett första varningstecken vara något så simpelt som ett skämt.

– Om någon försöker begränsa och tala om vad du ska tycka, känna och ha på dig är det ett varningstecken. Att hela tiden dra upp gränser för den andra personen och hacka på den. Det kan börja med skämt som ganska snart blir elaka skämt och sedan direkta tillsägelser, säger hon.

Kontrollbehovet ökar

Ett annat tidigt varningstecken är att mannen i många fall försöker isolera och kontrollera sin partner.

– Kontroll, svartsjuka eller kraftig svartsjuka är tecken. Man kan gå in och kolla Facebook, mejl eller sms, utan tillåtelse. Det är inte heller ovanligt att männen börjar försöka bestämma vilka tjejen får träffa och inte träffa, säger Lucas Gottzén, som är professor vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet och som forskar om just vänners respons på killars våld mot tjejer i nära relationer.

– Om mannen är överdrivet uppvaktande är det skäl att dra öronen åt sig. Det kan lätt gå över till att mannen hela tiden ska vara den som sätter agendan, säger Jenny Westerstrand på Roks.

Dålig kvinnosyn

Enligt en undersökning från myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor 2015 är risken för att utöva våld 4,4 gånger större för män som instämmer i stereotypa påståenden om könsroller än för de som inte gör det.

– Hot om våld är väldigt vanligt, både hårda sexistiska ord mot tjejen, men också rena hot så som dödshot. Uppkommer det då är det dags att ta sitt pick och pack och lämna honom, säger Gottzén.

Aggressiva bråk

Hos män som har tendenser att utföra våld i sina relationer är det inte ovanligt att det blir hätska diskussioner, och att bråken i förhållandet blir aggressiva, menar Lucas Gottzén.

– Vissa män som jag träffar blir bara våldsamma under specifika förhållanden, som när de är fulla. Vissa blir aggressiva när de upplever generell press i livet. Arbetslöshet, ekonomisk svårighet eller att man får barn till exempel.

Markera i tidig ålder

Om man känner sig orolig för att en man i sin närhet visar tecken på att vara våldsam bör man enligt Unizon, en organisation som samlar kvinnojourer, markera tydligt att man ställer sig emot beteendet.

– Det bästa är om mannens familj och vänner kan agera. Många känner oro kring att det kan förvärra, de här männen är ju väldigt obehagliga att ha att göra med. Men berätta att du är orolig – oavsett om du har rätt eller inte. Fråga om det finns något att göra, säg att du finns där, säger Olga Persson, generalsekreterare på Unizon.

Hon menar att man kan börja redan i tidig ålder om man märker att ens son, bror eller annan familjemedlem har problem med sin kvinnosyn.

– Man kan se en film tillsammans, läsa, lyssna på en podcast om jämställdhet och sedan diskutera det. Ta det utanför den personen och förklara generellt vad den här typen av åsikter om kvinnor kan leda till.

Hit kan du vända dig

Kvinnofridslinjen har öppet hela sommaren, dygnet runt: 020-50 50 50

Unizon: Kvinnojourernas öppettider i sommar

Brottsofferjouren: 0200-21 20 19

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Rikskriscentrum

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer på deras hemsida.

Vanligare med våld mot kvinnor

Förra året anmäldes ca 12 000 misshandelsbrott där gärningspersonen var i en nära relation med offret. Det framgår av en rapport från Brottsförebyggande rådet. Ett år tidigare, 2016, uppgav 18 procent av de som utsattes för misshandel att gärningspersonen var en närstående enligt den Nationella trygghetsundersökningen.

Sedan den 31 december innefattar begreppet i nära relation ”är eller har varit gift, sambo eller har gemensamma barn”.

Skillnaderna mellan könen är stora. 40 procent av kvinnorna uppger att den som utsatt dem för misshandel är en närstående medan motsvarande andel för män är 3 procent. Men mörkertalet är stort. Många vågar, eller vill inte, anmäla.

Den 3I december 2015 skedde ett namnbyte av brottskoder gällande misshandel i/ej i nära relation (9349-9356) i polisens anmälningssystem. Begreppet ”i nära relation” specificerades till ”är eller har varit gift, sambo eller har gemensamma barn”. Efter bytet har antalet registrerade anmälda misshandelsbrott i nära relation minskat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.