Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tränas Moa Dahlgren och de andra värnpliktiga på det återupplivade regementet – med samma skidor som under kalla kriget: ”Som att glida runt på ett staket” Foto: Fredrik Larsson

Värnpliktiga i upprustningens Sollefteå: ”Beredda att ge livet”

Uppdaterad
Publicerad

Budskapet från politiker och militärer är tydligt: Sverige måste rusta för krig snabbt. En av de städer där upprustningen märks är Sollefteå.

– Dem jag kommer i kontakt med har en klar bild av att det kan bli allvar. Det vore oansvarigt att inte ha de tankarna, säger kompanichefen Pär Svensson.

Soldaterna är tillbaka i Sollefteå. För 24 år sedan lades stadens två regementen ner, trots stora protester. Men 2020 kom beslutet att låta I21 återuppstå som regemente, något som välkomnas av flera.

– Det är det mest positiva som hänt i Sollefteå på 30 år. Det sitter i vår identitet att vara en militär stad, säger Johan Andersson (C), kommunalråd Sollefteå.

Värnplikt

På det återupplivade regementet finns nu en pluton bestående av 38 värnpliktiga. Betydligt färre än de 1500 som utbildades varje år i Sollefteå förr.

– Jag tycker det var fel att lägga ner försvaret och ändra inriktning. Helst att jag velat att vi var många fler, säger Pär Svensson, kompanichef på 121.

”Måste vara beredda att ge livet”

De värnpliktiga på I21 har nu hunnit halvvägs in i sin utbildning. Stundtals funderar de kring vad det är de tränas för.

– Vi kanske måste ställa oss på frontlinjen och vara beredda att ge livet. Någon gång ibland måste man konfrontera den tanken, säger Arvid Roos, värnpliktigt befäl.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet