• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har tagits emot väldigt positivt. Förhoppningsvis kommer det här lösa problemet” – hör om lösningen på skavande underkläder i klippet. Foto: SVT

Kvinnliga rekryter fick köttsår av trosorna – beslut vid I21 i Sollefteå: De får köpa egna underkläder

Uppdaterad
Publicerad

Skav på höfter och lår har gjort att många kvinnor inom försvarsmakten varit missnöjda med försvarets underkläder. Vid I21 i Sollefteå och Östersund har de tagit beslut om att man får köpa egna, bekvämare underkläder, mot kompensation.

Syftet med Försvarsmaktens underkläder är att de ska bestå av särskilda material för att stå emot brand och därför har det – tills nu – alltså inte varit tillåtet att köpa egna.

Men försvarets underkläder har kritiserats av kvinnliga arbetare under lång tid. Skavsår på lår och höfter har varit ett återkommande problem, och de har bett om en lösning.

”Alla modeller passar inte rekryterna”

På I21 i Sollefteå och hos Fältjägarna i Östersund har förtroendevalda hos de värnpliktiga bekräftat att underkläderna är ett problem. Regementschefen, Jonas Karlsson, har nu tagit beslut om att kvinnor får köpa in egna kläder som en lösning på problemet.

– Vi har sett att alla modeller inte passar våra kvinnliga rekryter, därför har vi fattat beslut att de får köpa egna underkläder mot ersättning. Hittills är det två kvinnor som gjort detta, säger Jonas Karlsson, överste och regementschef.

Rätt material

För de som väljer att göra egna inköp måste de anpassa sig till vissa märken. Anledningen är att en del material inte är godkända för att användas inom försvaret.

– De ska bestå av ull- och bomullsblandning. Det är för att det finns krav på att de ska ha en viss brandbeståndighet som polyester inte har, säger Oscar Ljungberg, överlöjtnant Fältjägarna I21.

I klippet ovanför: Får rekryter köpa in övrig utrustning om den också brister? Hör Oscar Ljungberg svara.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är trosorna och bh:arna som kritiserats av soldater i decennier. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.