Vart tredje våtrum i svenska småhus är drabbat av allvarliga fukt- och mögelskador. Foto: TT

Vart tredje småhus drabbat av allvarliga fuktskador

Publicerad
Vart tredje våtrum i svenska småhus är drabbat av allvarliga fukt- och mögelskador. Det visar en rapport från Anticimex.

I Anticimex rapport ”Hur mår huset?” har 21.257 småhus byggda mellan 1919-2013 besiktigats i samband med försäljning.

Rapporten visar att badrum och tvättstugor, sett till antalet, är de utrymmen som drabbats mest av skador. Vart tredje våtrum har fukt- och mögelskador som behöver åtgärdas omgående.

Skiljer inte mycket mellan äldre och nyare hus

– Jag tror att mycket beror på okunskap, säger Per Bergström på Anticimex. Vanligt är att fuktskador uppstår i anslutning till golvbrunnen. Ofta låter man den gamla golvbrunnen sitta kvar i nyrenoverade våtrum och det fungerar nästan aldrig tillsammans med moderna tätskikt.

Enligt rapporten är kring 30 procent av de hus som är byggda mellan åren 1919 och 1970 är drabbade av skador i våtutrymmena. Av de hus som är byggda från 1990 framåt har drygt 20 procent fuktskador. Det framgår också av rapporten att antalet skadade våtutrymmen inte skiljer mycket mellan äldre och nyare hus.

Kan bli mycket kostsamt

Men att renovera ett våtutrymme kan bli mycket kostsamt. En normal renovering av ett badrum kan enligt Anticimex beräkningar kosta mellan 100.000 – 200.000 kronor.

– Jag tror att man ska resonera igenom det hela noggrant med sin hantverkare och se till att man anlitar en hantverkare som har rätt branschkunskap, säger Per Bergström. Vi har inte rätt kunskap alla gånger att förebygga eller att för den del bygga rätt från start.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer