Vårvärmen gör comeback – runt 10 grader i nästan hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Med start tisdag kan de som längtar efter våren skatta sig lyckliga, för då kommer milda västliga vindar att höja temperaturen rejält. Nästan hela Sverige får plusgrader och det finns chans för solen att titta fram.

Det blir plusgrader när vårvindarna blåser in över Sverige nästa vecka, med tvåsiffriga grader i söder. Varmast verkar det bli i östra Götaland och Svealand, men även längs södra Norrlandskusten.

– Jag hade inte blivit förvånad om temperaturen drar iväg över 12-13 grader, säger Maria Augutis, SVT:s meteorolog.

Några byar av snö fortsätter dock att dra fram i framförallt fjällen på grund av ett lågtryck norr om Skandinavien. Men i övrigt blir det varierad molnighet. Det kommer säkert uppstå chanser att värma ansiktet mot himlen då solen spricker upp, vilket den har goda chanser att göra.

Så kan man lita på att våren är här på riktigt nu?

– Vår innebär snabba väderväxlingar, precis som vi har sett på senaste tiden. Meteorologiska våren har nått upp över mellersta Norrland och vi får se om våren kan ta ett steg längre norrut nu framöver, säger Maria Augutis.

För att det ska bli meteorologisk vår krävs en dygnsmedeltemperatur över 0 grader 7 dagar i sträck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.