Vattenbrist på många håll – tankbilar räddningen på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Vattenläget är kritiskt på många håll i landet och bevattningsförbud har nu införts i 34 kommuner.

I sydöstra Skåne kör tankbilar ut vatten till Kivik, där många turister just nu befinner sig. Vattentransporterna är helt avgörande för att inte vattentrycket ska behöva dras ned.

Stora delar av landet kan drabbas av vattenbrist under den kommande månaden, varnar SMHI för. Men redan nu är det brist på flera håll. För invånare och de många turister som befinner sig i Kivik i sydöstra Skåne är räddningen tankbilar som kör vatten från vattenverket i Simrishamn, eftersom pumparna i Kivik inte klarar av att fylla ortens reservoarer.

– Det är värre jämfört med tidigare somrar på grund av att det är många fler sommargäster här än vanligt, eftersom färre åker utomlands i år, säger Johan Nyholm, avdelningschef för drift och underhåll på det kommunala bolaget Österlen VA i Simrishamn.

”Kritiskt men under kontroll”

Österlens VA har varnat för att man kommer att behöva dra ned vattentrycket i tätorten och områden norröver, men tack vare vattentransporterna kan trycket i ledningarna behållas.

– Men fortfarande gäller bevattningsförbud och att bara använda vatten för hushållsändamål, säger Johan Nyholm.

Fler lastbilar sätts in

Två tankbilar med plats för vardera 33 kubikmeter (33 000 liter) vatten kör nu regelbundna turer mellan vattenverket i Simrishamn och reservoaren i Kivik. Från och med måndag kommer fler lastbilar att börja köra till andra reservoarer i kommunen.

– Läget är kritiskt men under kontroll, säger Johan Nyholm.

Bevattningsförbud Foto: SVT

SMHI har i veckan varnat för låga flöden i stora och medelstora vattendrag i Blekinge, Jönköpings och Kalmar län, rapporterar TT. Samtidigt ser man låga nivåer av grundvatten i de mindre vattenmagasinen i Götaland, Värmland och södra delarna av Norrlandskusten.

Tipset: Tvätta och diska på kvällen

I 34 kommuner är det just nu bevattningsförbud, vilket oftast innebär förbud mot att till exempel vattna trädgårdar och fylla pooler med kommunalt vatten. Men det finns fler sätt att hushålla med vattnet, menar Fredrik Vinthagen, kommunikationsstrateg på branschorganisationen Svenskt vatten.

– Hållbar vattenanvändning kan vara att sprida ut vattenanvändningen över dygnet, att starta tvätt- och diskmaskin på kvällen, men också enkla saker som att stänga av kranen när vi borstar tänderna eller tvålar in oss i duschen kan ha stora effekter om många gör det samtidigt, säger Fredrik Vinthagen till SVT.

Fakta: Bevattningsförbud

Bevattningsförbud är ett kommunalt beslut som begränsar hur invånarna får använda kommunens vatten.

Begreppet är inte enhetligt och varje kommun får själva bestämma vad som ingår i förbudet. Kontrollera därför innebörden av förbuden i din kommun.

Ofta föregås ett beslut om bevattningsförbud om en vädjan till invånarna att spara på vatten utan det råder direkta förbud. De kan handla om råd som att duscha i stället för att bada, inte diska eller borsta tänderna i rinnande vatten och vara återhållsam med bevattning och pooler.

Utfärdar kommunen ett bevattningsförbud är det en skarpare åtgärd. Ofta berör dessa två saker. Dels förbud att vattna gräsmattor och rabatter och dels förbud att fylla pooler.

Ett exempel är Borgholms kommun som skriver: ”Bevattningsförbudet innebär att det är förbjudet att använda kommunalt vatten till att vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med spridare eller slang och att fylla eller byta ut vatten i pooler som är större än 3 kubikmeter”.

Andra kommuner ger fler detaljer, som att det, som i Eksjö kommun, också är förbjudet att ”tvätta trädgårdsmöbler, fasader, altaner eller dylikt med vattenslang eller högtryckstvätt och att tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt”.

Andra talar i stället om vad man får göra. Båstad skriver till exempel ”Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck”.

På Gotland är det bevattningsförbud på stora delar av ön, och på sin hemsida ger Region Gotland tips på hur det går att använda vattnet smart.

En del kommunen kan införa bevattningsförbud under delar av dagen eller bara i delar av kommunen. Det kan noteras att vissa kommuner har kommunala bevattningsanläggningar som inte använder dricksvatten och därför inte berörs av kommunens bevattningsförbud.

Källa. TT, Svenskt Vatten samt respektive kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.