Chef på Vattenfall spår större variationer i elpriset efter stängningen av Ringhals 1 och 2

Uppdaterad
Publicerad

När vinterkylan slog till hade kärnkraften behövts, menar Vattenfalls produktionschef Torbjön Wahlborg.

Trots det var det rätt beslut att stänga de två Ringhalsreaktorerna.

– Jag tror vi kommer klara oss bra utan Ringhals 1 och 2, säger han till SVT.

Det var politiska beslut som gjorde att Vattenfall 2015 beslutade att i förtid stänga två av Ringhals reaktorer. Nya säkerhetskrav efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 och effektskatten, som senare slopades, spelade in i beslutet, säger Vattenfalls produktionschef Torbjön Wahlborg.

2019 och 2020 stängdes Ringhals 2 och 1. Men under senare tids vinterkyla, hade kärnkraften behövts, menar Torbjön Wahlborg.

I dag talas det om brist på el, var det fel att stänga reaktorerna?

– I januari och februari hade det varit bra. Men varken förra året eller detta tror jag det skulle löna sig med en eller två reaktorer till. Sett i efterhand var det rätt beslut vi fattade, säger han.

Andra energikällor

En effekt av reaktorsstängningen har varit att det blivit mer lönsamt att investera i andra energikällor.

Ringhals två stängda reaktorer medför ett bortfall i elproduktionen om 14 terawattimmar per år. Men fram till 2022 tillkommer 18 terawattimmar, i form av ny vindkraft. Överskottet gör att Sverige kommer kunna sälja mer grön el.

Men det har uppstått vissa problem. Ett är att den nya vindkraften ofta ligger i norr och den stängda kärnkraften finns i söder. I dag finns inte tillräckligt med nya kraftledningar som Sverige egentligen redan nu behöver. 

Ingen elbrist

Torbjön Wahlborg anser att elsituationen är ansträngd och mer osäker i dag, på ett sätt som den kanske inte hade varit om vi haft mer kärnkraft. Men han tycker inte att Sverige har någon riktigt elbrist.

Reservkraftverket i Karlshamn har startats tre gånger i år, vilket hänt tidigare kalla vintrar, men bara på ”tomgång”. Det har funnits i reservkraft i beredskap och systemet har aldrig varit uppe på maxnivå.

Vattenfall och statliga Svenska kraftnät tror båda att elpriserna kommer gå ner något. Det betyder i grunden billigare el och ökad lönsamhet för industrier som behöver mycket el. 

Men priserna kommer pendla mer. Vindkraften är mer oberäknelig och ger fler dagar med dyr el.   

– Vi kommer klara oss, men det ger större prisvariation, som industrin måste förhålla sig tills, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.