Vattenfall bygger nya kärnkraftverk i Estland

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som statliga Vattenfall vid årsskiftet stänger ett kärnkraftverk i Sverige har man skrivit avtal med Estland för att hjälpa till att bygga nya kärnkraftverk.

Statliga Vattenfall ska hjälpa Estland att bygga nya små kärnkraftverk.

– Vi har kommit överens att vi tillsammans samarbeta i ett projekt för att se om det går att bygga en liten modulär reaktor i Estland säger Torbjörn Wahlborg, chef elproduktion på Vattenfall.

Lägga ner och bygga nytt

Vattenfall ska alltså hjälpa till att bygga ny kärnkraft i Estland, 50 mil från huvudkontoret i Solna, Stockholm. Samtidigt ska bolaget vid årsskiftet lägga ner en reaktor 50 mil i motsatt riktning i Ringhals, Sverige.

– Jag tycker det är väldigt anmärkningsvärt att man lägger ner kärnkraft i Sverige samtidigt som man satsar på kärnkraft i Baltikum. Jag skulle gärna sett att man gjorde något liknande i Sverige, säger Moderaternas energipolitiske talesperson, Lars Hjälmered till SVT.

Klart om tio år

Vattenfalls estniska partner, Fermi Energia, har börjat planera för var i Estland kärnkraftverken ska placeras. Kärnkraftverk som enligt Vattenfall kan vara på plats om tio år.

– Ja det är ett ganska konkret projekt. Det finns två lokaliseringsorter som är potentiella, säger Torbjörn Wahlborg, på Vattenfall.

Miljöminister Isabella Lövin vill inte kommentera Vattenfalls kärnkraftssamarbete i Estland utan hänvisar till näringsminister Ibrahim Baylan. Han i sin tur hänvisar alla frågor till Vattenfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.