Vattenfall förlorar elnätet i Berlin efter mer än 20 år. Foto: Jessica Gow/TT

Vattenfall förlorar elnätet i Berlin

Publicerad

Efter mer än 20 år blir statliga Vattenfall av med rätten att driva Berlins elnät. ”Vi beklagar givetvis staden Berlins beslut”, säger Vattenfalls vd Magnus Hall.

I dag, tisdag, meddelade Berlins stad att det egna energibolaget Berlin Energie erhåller tillståndet att driva elnätet i Berlin.

Beskedet kom som ett bakslag för svenska Vattenfall, som i mer än 20 år drivit den tyska huvudstadens elnät via sitt dotterbolag Stromnetz Berlin GmbH.

– Vi är givetvis besvikna över stadens beslut, säger Vattenfalls vd Magnus Hall i ett uttalande.

– Vi hade hoppats på att få fortsätta driva verksamheten såsom i dag eller i ett samägt partnerskap med staden Berlin, fortsätter han.

Uppgörelse om elnätet

Bakgrunden är en politisk uppgörelse mellan De gröna, vänstern och Socialdemokraterna. Beslutet är ett led i den trend som funnits i flera år i Tyskland.

– Många kommuner och städer vill återfå kontrollen för att agera och erbjuda bästa möjliga lösning så att energiomvandlingen fungerar även i städerna, sade Stefan Taschner, som är talesperson för De gröna i energifrågor, i en tidigare intervju med SVT.

Fortsatt stor marknad

Vattenfall har under flera år investerat i Berlins elnät, betonar Markus Fischer, pressekreterare för Vattenfall.

– Vårt dotterbolag har nyligen fått omdömet ”supereffektiv” av den tyska statliga tillsynsmyndigheten, så vi anser inte att det finns anledning att kritisera vårt sätt att sköta nätet, säger Markus Fischer, pressekreterare för Vattenfall.

Först ska stadens beslut granskas, för att se på vilka grunder beslutet tagits.

– Om vi anser att fel har begåtts kommer vi troligen att överklaga. Samtidigt är vi ju måna om att bibehålla den goda relationen med staden Berlin, där vi till exempel driver fjärrvärmenätet, säger Markus Fischer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.