Vattenfall måste gå igenom avtal

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tvingar Vattenfall att gå igenom en mängd anställningsavtal, även för personer under ledningsnivå, efter nya avslöjanden om frikostiga mångmiljonvederlag till sparkade tyska chefer.

-Dels får man en bild av hur det ser ut i bolaget, dels får man möjlighet att göra förändringar av avtalen och påskynda en kulturförändring, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M) till TT.

Norman medger dock att han inte tror sig kunna påverka tysk avtalspraxis.

Visste inget om tyska avtal

Peter Norman, som tog över ansvaret för Vattenfall från näringsminister Maud Olofsson (C) efter valet, säger att han inte kände till de tre stora avgångsvederlag på sammanlagt 90 miljoner som delats ut till sparkade chefer inom Vattenfalls tyska del sedan 2007.

-Jag blev förvånad för att inte säga upprörd. Jag tycker det är väldigt höga nivåer och jag har stor förståelse för att inte bara jag är upprörd utan även andra, säger Peter Norman till SVT.

Varför blev du förvånad?

-Jag kände inte till att det var på de här beloppen, de här nivåerna. Det är inga småsummor det handlar om.

Men han säger samtidigt att statens riktlinjer för avgångsvederlag på högst 18 månader inte riktigt biter på tysk anställningspraxis.

Norman hade under måndagen kontakt med Vattenfalls tillförordnade styrelseordförande Björn Savén, som fick träda in för två veckor sedan när föregångaren Lars Westerberg fick gå efter det uppdagats att han beviljat den tidigare koncernchefen Lars G Josefsson ett otillåtet avgångsvederlag på 12 miljoner.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.