Specialbyggda värmare måste repareras i reaktor 4 – ett komplicerat arbete som väntas bli klart först i slutet av januari. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vattenfall: Misstag bakom reaktorstopp på Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

Ett handhavandefel. Det är orsaken bakom reaktorstoppet i Ringhals, enligt energibolaget Vattenfalls interna utredning.

Stoppet väntas leda till dyrare el och förhöjd risk för effektbrist i södra Sverige.

Den berörda personalen tas om hand, uppger bolagets presschef Anna Collin för DN.

– Alla vet ju konsekvenserna av vad det här har lett till, så det är klart att det inte lämnar någon oberörd, säger hon.

Efter planerat underhållsarbete i somras skulle reaktor 4 återstartas i slutet av sommaren. Då gick något snett. Enligt Vattenfalls utredning skulle en tryckhållare testas. Under testet gick värmare igång, vilket orsakade överhettning eftersom tryckhållaren inte var vattenfylld vid tillfället.

Bristfällig instruktion

Vattenfall beskriver det inträffade som ett misstag. En bristfällig instruktion ligger bakom handhavandefelet, säger presschefen till DN.

– De direkt inblandade tas om hand och det poängteras särskilt att det inte riktas några misstankar om uppsåt, sabotage eller liknande mot någon, säger bolagets vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

När Vattenfall gick ut med nyheten om den skadade reaktorn i slutet av augusti trodde man att felet skulle vara åtgärdat innan vintern. Senare ändrades prognosen till 31 januari nästa år. Svenska kraftnät befarar att reaktorns bortavaro från elproduktionen kommer att leda till högre priser och högre risk för effektbrist i elprisområde 4.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ringhals vd Björn Linde vill inte spekulera i hur detta skulle kunna påverka elpriserna. Foto: TT/Ringhals

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer