Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har vi avvecklat och byggt ut svensk kärnkraft – på samma gång. Reporter Johan Zachrisson Winberg reder ut i klippet. Foto: Rikard Collsiöö/Karin Fallenius

Vattenfall vill dubbla livslängden på kärnreaktorerna

Uppdaterad
Publicerad

Var och när nya kärnkraftverk ska anläggas är en stor stridsfråga inom politiken. Men på sitt sätt är framtidens kärnkraftverk kanske redan byggda? Vattenfall vill nämligen dubbla livslängden på dagens reaktorer.

– Man kan se på det som en utbyggnad av kärnkraften, säger Johan Börjesson, vice vd på Forsmark.

Kärnkraftverken byggdes på 70- och 80-talen för att hålla i 40 år. Nu vill Vattenfall hålla liv i dagens reaktorer dubbelt så länge – 80 år.

– Att tidsförlänga våra stora reaktorer är bland det mest lönsamma vi kan göra för att säkra storskalig fossilfri elproduktion, säger Desirée Comstedt.

Frågan om livstidsförlängning av reaktorer är inte ny – men har ofta i debatten hamnat i skuggan av frågan om stängda reaktorer och ”nedmonterad kärnkraft”.

Återstart av Ringhals kontroversiellt

I Tidöavtalet talas det om att bygga helt nya reaktorer och om en återstart av Ringhals 1 och 2. Frågan om att återstarta Ringhals har dominerat den politiska diskussionen, Vattenfall menar att det är tekniskt och ekonomiskt orimligt.

Livstidsförlängning är en viktigare fråga för Vattenfall eftersom det handlar om mycket större volymer el. 

I slutet på 80-talet fanns tolv reaktorer som producerade 65 TWh el per år. 30 år senare hade fyra reaktorer stängts i Barsebäck och Oskarshamn. Men kvarvarande reaktorer hade byggts om till högre effekt. 2018 producerade kvarvarande 8 reaktorer fortfarande 65 TWh el per år.

Vattenfall ville inte bekosta nya säkerhetssystem

Ringhals 1 och 2 fick först förlängda liv till 50 år. Men de stängdes efter 45 år, då Vattenfall inte ville kosta på dem nya säkerhetssystem som krävdes. Men parallellt investerades i övriga fem reaktorer för ytterligare tio års drift till 60 år. Med Ringhals 1 och 2 försvann totalt elva driftår. Men 50 nya driftår tillkom vid övriga reaktorer – både avveckling och utbyggnad alltså.

Nu bygger Vattenfall ut effekten ytterligare i Forsmark. Förlänger man livslängden till 80 års drift, som även ägarna till Oskarshamn 3 vill, så har dagens sex reaktorer en livslängd kvar på upp till 42 år. Det är mer än man kunde säga för 30 år sedan.

De tolv svenska kärnkraftverken byggdes för att drivas i 40 år

Barsebäck 1 och 2 stängdes 1999 och 2005 efter 24/28 års drift. De stängdes i förtid med politiska beslut, delvis av hänsyn till Danmark. Ägarna kompenserades därför för uteblivna intäkter.

Oskarshamn 1 och 2 stängdes 2017 och 2015 efter 40 respektive 45 år.  Huvudägaren Eon ville inte investera i ny säkerhetsutrustning som krävdes för drift efter 2020. 

Oskarshamn 2 stod still sen 2013 för större renoveringar men startades aldrig igen. Istället valde ägarna att förlänga livet på den större reaktorn O3 till 60 års drift. (O3 har idag en effekt på 1450MW, de äldre O1 och O2 hade tillsammans 1 100MW

Ringhals 1 och 2 stängdes 2019 och 2020 efter 44/45 år. Huvudägaren statliga Vattenfall vill inte investera i ny säkerhetsutrustning som krävdes för drift efter 2020. Ringhals 1 och 2, hade fått förlängd planerad driftstid till 50 år, det vill säga till 2025.  Därför kallades detta ofta en ”förtida avveckling”. Ägarna såg ingen teknisk möjlighet att driva reaktorerna längre än 50 år, och valde att stänga dessa, och istället investera för att Vattenfalls övriga fem reaktorer skulle byggas ut till 60 års drifttid. 

Idag uppger vd för OKG som driver Oskarshamn 3 för SVT att man vill driva reaktorn vidare i 80 år. Och Vattenfall utreder om samtliga deras fem reaktorer kan drivas i 80 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.