Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera europeiska länder har visat intresse för den nya tekniken, däribland Polen, som i dag har mycket kolkraft. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vattenfalls plan: Bygga små modulära kärnkraftverk vid Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall vill bygga två små modulära kärnkraftsreaktorer vid Ringhals. Detta för att möta den ökade elförbrukningen i Sverige. Går allt enligt plan kan det bli verklighet i början av 2030-talet, enligt företaget.

Vattenfall menar att nya små kärnkraftreaktorer, så kallade SMR, kan ge billigare lönsam elproduktion. Därför inleder företaget nu en förstudie om förutsättningarna för att bygga minst två små modulära reaktorer i anslutning till Ringhals kärnkraftverk norr om Varberg. Vid Ringhals stängdes två av fyra reaktorer 2019 och 2020.

– Alla fossilfria energislag kommer att behövas för att möta det ökande elbehovet i Sverige. SMR är en fossilfri teknik som har utvecklats mycket på senare tid, säger Vattenfalls vd Anna Borg i ett pressmeddelande. 

SMR:er, små modulära reaktorer, betyder kärnkraftverk på upp till 300 MW – en fjärdedels effekt av en stor reaktor. Och en teknik där serietillverkning i fabrik skall ge monteringsfärdiga reaktorer till billigare pris.

Förstudien klar inom några år

Om förstudien kommer fram till att det skulle vara lönsamt och alla övriga förutsättningar för ett framtida investeringsbeslut skulle bli uppfyllda, tror Vattenfall att det skulle vara möjligt att ha en första SMR-reaktor i drift i början av 2030-talet.

För att det ska bli verklighet kan det dock behövas en lagändring. Enligt miljöbalken får man i dag bara bygga kärnreaktorer där det redan finns kärnkraftverk – och totalt max 10 reaktorer i landet.

Förstudien väntas vara klar vid årsskiftet 2023-2024.

Politikerna försiktigt positiva till förstudien

– Vi behöver mycket mer el – då är det bra att alla möjligheter undersöks, även SMR, säger Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S). 

För moderaterna kommer Vattenfalls förstudie av nya kärnkraftsreaktorer som ett gäldjande besked.  

– Det är precis vad södra Sverige behöver för att få lägre, stabilare elpriser, säger Carl-Oskar Bohlin, moderaternas energipolitiska talesperson. 

Samtidigt har han svårt att se att reaktorerna blir till verklighet med den nuvarande regeringen.  

– För att det här ska gå från att vara en förstudie till att vi ska se reaktorer på plats krävs det en borgerlig regering som består av kärnkraftsvilliga partier snarare än en rödgrön regering som består av minst tre kärnkraftmotståndarpartier, säger han. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar framtidens kärnreaktorer: ”Priset är största skillnaden” Foto: SVT
  • SMR betyder ”small modular reactor”. 
  • Effekten brukar vara cirka 300 MW, en fjärdedel av de stora reaktorer som finns i Forsmark och Ringhals.
  • Det finns olika modeller och tekniker. De som ligger närmast produktion använder en moderniserad lättvattenreaktorer av samma grundtyp som finns I svenska reaktorer idag. Men det finns bolag som utvecklar SMR:er med tryckvattenreaktorer eller generation 4, med teknik där man kan återanvända bränsle från dagens reaktorer,och få betydligt mindre avfall i slutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.