Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vattenfalls vd om vinterns elpriser – som kan bli dubbelt så höga jämfört med fjolårets. Foto: SVT, Hasse Holmberg/TT

Vattenfalls vd: Elpriserna kan bli dubbelt så höga i vinter

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s program 30 minuter säger Vattenfalls vd Anna Borg att prognoserna för vinterns elpriser visar att vissa hushåll kan bli tvungna att betala dubbelt så mycket för sin elkonsumtion jämfört med förra året.

Enligt Vattenfalls vd Anna Borg ser prognoserna för vinterns elpriser mörka ut. I vissa fall kan elpriserna bli dubbelt så höga jämfört med förra vintern.

– Det kommer att bli dyrt. Hur dyrt det blir beror på, säger hon i SVT:s program 30 minuter, som sänds kl 20.30 på onsdagskvällen.

Ett räkneexempel i programmet visar att en villa som i december förra året hade elkostnader på 6 500 kronor i stället kan få betala 13 000 kronor motsvarande månad i år.

Fortsatt volatila

Orsakerna till att elpriserna skjuter i höjden, och dessutom kan komma att svänga fram och tillbaka, är flera. Temperaturen i vinter kommer att spela roll men även vad som händer i världen. Därtill spelar det roll hur mycket el som produceras i Sverige och i Europa.

– Priserna kommer att vara fortsatt höga och fortsatt volatila, säger Anna Borg.

En annan bakomliggande orsak är att kärnkraftsreaktorerna Ringhals och Oskarshamn stängts ner.

Använda mindre el

En viktig faktor som påverkar elpriserna är hur mycket el svenskarna väljer att konsumera.

– En minskad konsumtion kommer att ha en ganska stor påverkan på priset, säger Anna Borg.

Energimyndigheten och motsvarande myndigheter i andra länder uppmanar människor att föröka spara el på framför allt morgonen och eftermiddagen när konsumtionen generellt är hög.

Se hela programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.