Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Gustav Ebenå tre tips om hur man sparar el i vardagen. Foto: Per Elfström/SVT

Myndigheten: Så ska du göra för att spara på elen

Uppdaterad
Publicerad

Energimyndigheten drar igång kampanjen ”Varje kilowattimme räknas” för att få svenskar att använda mindre el och ha en effektivare elanvändning.

Rekommendationerna innefattar bland annat att sänka inomhustemperaturen, duscha kortare tid och i den mån man kan flytta sin elförbrukning till tidpunkter då efterfrågan på el är mindre. Analyschef på Energimyndigheten, Gustav Ebenå, hoppas att kampanjen kommer att få stort genomslag, även om han märker att människor redan har börjat tänka på sin elförbrukning.

– Jag är helt övertygad om att mycket att detta sker redan idag. Priset är naturligtvis en stor drivande faktor i det. Vi tror att det här är en kampanj som kan vara ett komplement till det och det visar också att det är dags att göra det nu, säger han.

Energimyndighetens förhoppning är att kampanjen ska leda till i alla fall några procents mindre elförbrukning. Det verkar som att en minskning i den storleken kommer att behövas för att slippa eventuella planerade elavbrott nu i vinter.

– Vi har mycket gott hopp om att vi ska klara oss undan det. Det vi har kommunicerat tidigare är att det finns en ökad risk. Med den här typen av kampanj och en åtgärd i att vi använder mindre el så minskar den risken igen, säger Gustav Ebenå.

I klippet ger Gustav Ebenå tre tips om hur man sparar el i vardagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer